Składniki:
150 g makaronu Łazanka firmy Czaniecki
300 g kiszonej kapusty
1/2 łyżki masła
1/2 łyżki oleju rzepakowego
150 g kurek
1 mała cebula
1/2 łyżeczki kminku
1/2 szklanki wywaru warzywnego
1/4 szklanki białego wina
1/2 gruszki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz
4 duże grzyby portobello
6 całych kurek
1 łyżka masła
Kiszoną kapustę płuczemy na sicie a następnie odciskamy i kroimy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło i olej a następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy cebulę aż lekko się zeszkli i dodajemy drobno pokrojone kurki i kminek. Całość podsmażamy kilka minut, aż grzyby nabiorą złotego koloru. Do grzybów i cebuli dodajemy kiszoną kapustę i lekko podsmażamy, dodajemy wino, mieszamy i dodajemy wywar warzywny, cukier, sól i pieprz. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż płyn całkowicie wyparuje a kapusta będzie miękka ok 10 minut. Pod sam koniec gotowania dodajemy do kapusty startą gruszkę i natkę pietruszki.
W międzyczasie gotujemy makaron łazanki w lekko osolonej, wrzącej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.Część ugotowanego makarony podsmażamy na patelni z 1 łyżką masła, do momentu aż makaron uzyska złoty kolor. Usmażony makaron przenosimy na papierowy ręcznik.
Grzyby portobello lekko solimy a następnie razem z całymi kurkami smażymy na maśle do momentu aż będą miękkie i lekko przypieczone.
Gotową kapustę mieszamy z ugotowanym makaronem i przekładamy do grzybów portobello. Na wierzch każdego grzyba dodajemy kurki i i smażony makaron łazanka, całość posypujemy natką pietruszki i mielonym świeżym pieprzem.
Danie wygląda przepysznie :) Też najbardziej lubię łazanki mojej mamy, ale Twoje zjadłabym z takim samym apetytem :D
OdpowiedzUsuńMoże raz w swoim życiu "popełniłam" łazanki te tradycyjne ze słodką kapustą. Twoje danie bardzo modernistyczne, pięknie przedstawione i z pewnością smaczne.
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy ostatnio jadłam łazanki... Dobrze, że o nich przypomniałaś :) Twoja wersja brzmi i wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się smakowicie! Chętnie wypróbuje ! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
straszliwie podoba mi się to wydanie! wpraszam się! :D
OdpowiedzUsuńPyszny widok!
OdpowiedzUsuńJako dziecko bardzo nie lubiłam łazanek (sama nie wiem czemu), ale teraz bardzo chętnie zjadłabym takie danie :)
OdpowiedzUsuńGratuluję Ci serdecznie!!! Cudny przepis ♥
OdpowiedzUsuńJustynko bardzo Ci dziękuję:-)
UsuńGratuluję wygranej :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:-)
Usuń