Składnik:
1 łyżka ghee ( masło klarowane )
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki asafoetida ( żółty proszek )
1 łyżeczka kurkumy
1 mała papryczka chili
1 ziemniak
1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
4 pieczarki kasztanowate
1 szklanka wody
1/2 szklanki zielonej fasolki
100 ml śmietany 30%
150 g serka kremowego
szczypta szafranu
pieprz i sól
skórka starta z limonki
Dodatkowo:
1 dynia
1 łyżka oliwy
szczypta soli
1/2 łyżeczki oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki brązowego ryżu
1 szklanka wrzącej wody
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy ghee, następnie dodajemy wszystkie przyprawy i chili i lekko podsmażamy ok 30 sekund. Dodajemy posiekaną drobno cebulę, imbir i czosnek. Smażymy do momentu aż cebula zeszkli się.
Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka i pokrojone grzyby. Całość podsmażamy 1 minutę a następnie wlewamy wodę. Garnek przykrywamy i całość gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy dynię i gotujemy 5 minut. Na sam koniec dodajemy pokrojoną zieloną fasolkę i już bez przykrywki gotujemy kolejne 5 minut. Z garnka wyciągamy wszystkie warzywa a do gotującego się sosu dodajemy śmietanę wymieszaną z serkiem kremowym. Całość gotujemy 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy szafran i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dynię przekrajamy w 2/3 wysokości, ze środka wyciągamy pestki. Z obu połówek lekko wydrążamy dynię, tak by otwory były na tyle duże by pomieścić curry i ryż.
Dynię lekko solimy i skrapiamy oliwą. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Dynię pieczemy do miękkości ok 25 minut.
Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę i dodajemy suchy ryż i sól. Ryż prażymy przez kilka minut a następnie wlewamy szklankę wrzącej wody. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryż całkowicie pochłonie wodę, ok 25 minut.
Sos curry wlewamy do jednej połówki dyni, na wierzch wykładamy warzywa, całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem i skórką startą z limonki, możemy również dodać drobno pokrojoną, czerwoną papryczkę chili.
Do drugiej połówki dyni dajemy ugotowany ryż i podajemy razem z curry.
Prezentuje się wspaniale :) Olimpio chciałabym żebyś gotowała dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMniam, pięknie przygotowane!
OdpowiedzUsuńCurry w dyniowych miseczkach wygląda prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe bardzo jest to Twoje curry:-)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! I fantastyczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńjak to przepięknie wygląda, świetny pomysł i ogólnie cały design, że tak się wyrażę :D skusiłaś i właśnie będę się zabierać za przygotowanie, i zastanawiam się czy nie byłoby dobrym pomysłem aby dodać na sam wierzch odrobinę sosu develey 1000 wysp? bardzo często sięgam po ten produkt i uważam, że może nieźle się komponować z resztą składników. Buziaki
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie bardzo dziekuje za komentarz i odwiedziny:-) co do wspomnianego przez Ciebie sosu to nigdy go nie jadlam wiec trudno mi powiedziec czy bedzie pasowal. Ale koniecznie daj znac jack wyszlo Ci danie I jak smakowalo. Pozdrawiam:-)
UsuńŚwietne curry :)
OdpowiedzUsuń