Google+ Pomysłowe Pieczenie: Pszenny chleb z Tartine na Światowy Dzień Chleba

czwartek, 16 października 2014

Pszenny chleb z Tartine na Światowy Dzień Chleba

Chleb ten jest najczęściej pieczonym przeze mnie chlebem. Uwielbiam go pod każdym względem. Ma idealny kształt, smak i konsystencję. Dlatego z tym chlebem obchodzę dzisiaj World Bread Day



Składniki na leaven:

1 łyżka dojrzałego zakwasu np z tego przepisu
100 g wody ( musi być lekko ciepła ok 26 st.C)
50 g mąki pszennej ( może być zwykła )
50 g mąki pszennej razowej

Wszystkie składniki umieścić w plastikowym pojemniku i dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić na całą noc do fermentacji ( w temperaturze pokojowej ). Rano robimy test czy leaven jest gotowy. Nalewamy do miseczki ciepłą wodę i umieszczamy łyżeczkę leaven, jeśli leaven unosi się na powierzchni wody to znaczy, że jest gotowy do użycia. Jeśli jednak nie unosi się to musimy go pozostawić do dłuższej fermentacji w ciepłym miejscu. Do zrobienia chleba potrzebne będzie 100 g leaven, pozostałą część trzymamy w lodówce i przed kolejnym pieczeniem ocieplamy do temperatury pokojowej, dokarmiamy 100 g wody, 50 g maki pszennej i 50 g mąki pszennej razowej. Odstawiamy do fermentacji i postępujemy jak wyżej opisałam.

Składniki na ciasto właściwe: 

100 g leaven 
350 g wody + 25 g
400 g maki pszennej chlebowej
100 g mąki pszennej razowej
10 g soli morskiej

Do szklanej lub plastikowej miski wlać wodę. Woda powinna być letnia ok 27 st C. Do wody wlać leaven i wymieszać. Następnie wsypać obie mąki. Dokładnie wyrobić ręką do momentu aż nie będzie widać suchej mąki. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut by ciasto odpoczęło. Po tym czasie do ciasta dodać sól i 25 g wody. Wyrobić aż sól i woda połączy się z całością. Ciasto rozdzieli się od siebie ale podczas wyrabiania ponownie połączy się w całość. 
Ciasto odstawić do wyrastania na 3 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie należy je składać co 30 minut. Składamy nie wyciągając ciasta z miski. Możecie obejrzeć ten filmik na którym widać jak składać ciasto. W ciągu 3 godzin ciasto powinno być złożone 6 razy. Wyrośnięte ciasto będzie łatwo odchodzić od ścianek miski, nie powinno się mocno kleić. 
Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i wyrobić składając je kilkakrotnie. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut. Ciasto powinno zachować kształt a jego boki powinny być zaokrąglone. Po tym czasie z ciasta uformować okrągły bochenek i przełożyć go do koszyka wysypanego mąką ryżową. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok 3 godziny. Ciasto powinno wypełnić cały koszyk i sięgać po jego brzegi. Jeśli chcemy piec chleb następnego dnia, koszyk można wstawić do lodówki na 12 godzin. Chleb można piec bezpośrednio po wyjęciu z lodówki ( chyba że mało wyrósł, wtedy czekamy aż wyrośnie i dopiero pieczemy ).
Piekarnik nagrzewamy do najwyższej temperatury u mnie 250 st. C 
Ja piekę w tym żeliwnym naczyniu z pokrywą klik, ale jeśli nie macie to można również na kamieniu do pizzy, wtedy musimy naparować piekarnik. Zarówno garnek jak i kamień należy rozgrzać na 30 minut przed pieczeniem chleba. 
Wyrośnięty chleb przekładamy do garnka, nacinamy, przykrywamy pokrywką, temperaturę obniżamy do 230 st i pieczemy przez 20 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 25 minut. 
Studzimy na kratce.
Smacznego:-)







World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)


15 komentarzy:

  1. Idealny! Najlepszego z okazji WBD :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Imponujący bochenek. Zazdroszczę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ach te Twoje chleby! przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Byłabym bardzo dumna , gdybym wystartowała z okazji WBD z takim wypiekiem. Zapisuję przepis, bo zdecydowanie najbardziej lubię chleby na zakwasie.Również uczciłam Święto Chleba wspólnym pieczeniem z Amber. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wierzch bochenka wygląda przepięknie. I jeszcze te kłosy zboża - fajny klimat :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Imponujący bochen Olimpio!
    Niech nam nigdy chleba nie zabraknie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja również bardzo lubię ten chleb i piekę go dośc często:) Czas, aby zawitał w końcu i na mojego bloga:) ... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki cudny:-) A zdjęcia zapierają dech w piersiach:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, what a beautiful loaf! Thank you for participating in World Bread Day 2014!

    OdpowiedzUsuń