Składniki:
125 g kremowego serka naturalnego Apetina
2 łyżeczki serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
30 g pistacji
1/2 szklanki cukru
1 łyżka zimnej wody
1 dojrzałe mango
2 łyżki masła
Zaczynamy od przygotowania praliny pistacjowej
Do garnka o grubym dnie wsypujemy 1/2 szklanki cukru i wlewamy łyżkę zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, nie mieszając cukru, czekamy aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie karmel o bursztynowym kolorze. Do gotowego karmelu wsypujemy pistacje i dokładnie mieszamy tak by karmel równomiernie je pokrył. Następnie całość przelewamy na papier do pieczenia, wyrównujemy i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gotową pralinę miksujemy w blenderze kielichowym na drobne kawałki. Jeśli nie mamy blendera, pralinę można umieścić w plastikowym woreczku i przy pomocy wałka rozdrobnić ją na mniejsze kawałki.
Mango obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni roztapiamy masło i układamy plasterki mango, całość posypujemy 2 łyżeczkami cukru. Karmelizujemy mango ok 7 minut. Karmelizowane owoce układamy na papierowym ręczniku i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Sos powstały podczas karmelizowania owoców zachowujemy do dekoracji deseru.
Serek kremowy mieszamy z serkiem mascarpone i dodajemy łyżkę cukru pudru oraz 2 łyżeczki pokruszonej, pistacjowej praliny. Całość dokładnie mieszamy.
Dwie mini foremki do terriny o boku 8 x 4 cm wykładamy folią spożywczą, tak by folia wystawała poza foremkę. Dno i boki foremek wykładamy karmelizowanym mango. Wypełniamy foremki do połowy serkiem, posypujemy praliną i układamy warstwę mango, następnie kolejną porcję serka. Na wierzch układamy mango i szczelnie zawijamy zwisającą po bokach folią. Foremki obciążamy i na noc wstawiamy do lodówki. Podajemy z sosem mango, praliną pistacjową i malinami.
Pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, chętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepięknie!!!
OdpowiedzUsuńOlimpio, ten deser to po prostu mistrzostwo świata:-). Przy takiej konkurencji wysiadamy;-)
OdpowiedzUsuń