Google+ Pomysłowe Pieczenie: Mus żurawinowy

niedziela, 14 grudnia 2014

Mus żurawinowy

do kremów i ciast



 Najlepszy mus żurawinowy jaki jadłam. Kwaśny, cierpki, lekko słodki w połączeniu z migdałowym posmakiem i waniliową delikatnością, taki powinien być mus żurawinowy do deserów. Po zrobieniu go nie mogliśmy z mężem oprzeć się wyjadaniu go prosto ze słoiczka. Idealnie będzie pasował jako dodatek do świątecznych wypieków, lub kremów. Zróbcie a nie pożałujecie zwłaszcza, że mam dla Was również pyszny przepis z wykorzystaniem tego musu:-)





Składniki:

200 g świeżej żurawiny

1/2 szklanki cukru

1/4 szklanki wody

sok z 1/2 cytryny

1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego

1 łyżeczka pasty waniliowej

Żurawinę razem z cukrem, sokiem z cytryny i wodą umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż żurawina zacznie się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy a następnie przelewamy do blendera kielichowego i miksujemy do otrzymania konsystencji musu. Dodajemy ekstrakt z migdałów i wanilię. Mus przekładamy do czystego słoiczka, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Zimny mus ma konsystencję dżemu. 


9 komentarzy:

  1. Uwielbiam żurawiny ! :) Mus musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny przepis, dodaję do ulubionych, proszę napisz jeszcze co to za pasta waniliowa, czy zrobiłaś ja sama, czy jest gotowa w sprzedaży, mam ochotę skosztować tego przysmaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-), pastę można kupić w sklepie, zamiast pasty można użyć ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego:-)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo, poza tym masz ślicznego bloga, czasami tu zaglądam i czytam jakie smakowitości serwujesz :) Miłego dnia.

      Usuń
  3. Boski! Uwielbiam smak świeżej żurawiny :)

    OdpowiedzUsuń