Składniki na roladę:
5 jajek, żółtka i białka oddzielnie
1/2 szklanki cukru
1 łyżka gorącej wody
25 g margaryny Palma w złotym opakowaniu ( Bielmar ), roztopionej
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
mus żurawinowy z tego przepisu ( cały )
Dodatkowo do dekoracji beziki i cukier puder
5 jajek, żółtka i białka oddzielnie
1/2 szklanki cukru
1 łyżka gorącej wody
25 g margaryny Palma w złotym opakowaniu ( Bielmar ), roztopionej
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko.
Żółtka umieszczamy w misie miksera, wsypujemy cukier i końcówką do ubijania białek, ubijamy ok 5 minut na jasną i puszystą masę. Dodajemy łyżkę gorącej wody i roztopioną margarynę palmę. Całość ubijamy jeszcze 1 minutę. Następnie w dwóch turach wsypujemy mąkę i delikatnie łączymy ją z masą jajeczną. Masę przekładamy do miski.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno a następnie delikatnie w 2 turach łączymy z masą jajeczną. Tak przygotowane ciasto przekładamy na prostokątną blaszkę o wymiarach 26 x 32 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozprowadzamy na blaszce a następnie wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika. Pieczemy przez 12 minut do momentu aż ciasto lekko się zarumieni.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia na 2 minuty. Następnie przenosimy na papier do pieczenia posypany cukrem pudrem odwracając je, tak by spód był górą. Przy pomocy papieru, jeszcze ciepłe ciasto zwijamy w roladę, zwinięte i w papierze pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie ciasto odwijamy, usuwamy papier, ciasto ponownie zwijamy, przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dzięki temu zabiegowi rolada nie popęka podczas zwijania z kremem w środku. W tym czasie przygotowujemy krem.
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
mus żurawinowy z tego przepisu ( cały )
Dodatkowo do dekoracji beziki i cukier puder
Serek mascarpone, śmietanę i cukier puder umieszczamy w misie miksera i na średnich obrotach ubijamy na lekki krem. Dodajemy łyżkę musu żurawinowego i delikatnie mieszamy.
Złożenie rolady:
Ostygniętą roladę delikatnie rozwijamy i wykładamy na nią krem pozostawiając wolny brzeg ( ok 2 cm ) z każdej strony. Na krem rozprowadzamy mus żurawinowy. Następnie zwijamy ciasto ponownie w roladę. Wierzch dekorujemy pokruszonymi bezikami i posypujemy cukrem pudrem.
Uwielbiiam takie rolady.
OdpowiedzUsuńDziękuję:-), ja od dzisiaj też tylko domowe:-)
UsuńWygląda pięknie ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:-)
UsuńIdealna!
OdpowiedzUsuńZ żurawiną musiała smakować bajecznie :)
Moje rolady zawsze się rozjeżdżają...
Przepięknie wygląda ta rolada!
OdpowiedzUsuńRolady to ja uwielbiam, choć jeszcze nigdy jej nie robiłam, raczej kupuję :)) Twoja wygląda rewelacyjnie...
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńPrzepiękna :) Ja sam też nie robiłam jeszcze rolady (tylko bezową)!
OdpowiedzUsuńOlimpio powalająco wygląda ta Twoja rolada :) Chętnie bym ją zobaczyła na swoim wigilijnym stole :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJaka pyszna!
OdpowiedzUsuń