Google+ Pomysłowe Pieczenie: Pszenny chleb najprostszy

poniedziałek, 30 listopada 2015

Pszenny chleb najprostszy

mięciutki i idealny na śniadanie!



Też tak czasami macie, że planujecie jedno, robicie drugie a wychodzi trzecie:-)? No bo ja ostatnio mam tak dość często. Ten przepis jest tego dowodem.
Zaczęło się już rano kiedy okazało się, że w domu nie ma chleba. Mamo nie ma chleba? Żono nie ma chleba, przecież jest niedziela a w niedzielę na śniadanie zawsze jest jakiś chlebopodobny wypiek. Mąż miał tu na myśli raczej pyszne i jeszcze ciepłe bułeczki, ale żona zgapiła się i oczywiście nie dość że zapomniała to jeszcze chciała się wykręcić.
Nie udało się, musiałam piec bo by mnie zjedli:-).
Zagniotłam ciasto na 12 bułeczek, ale gdy przyszło do ich formowania dopadł mnie taki leń, że nie byłam w stanie wykonać tego zadania. Wyjęłam więc formę do babki, wypełniłam ją ciastem i upiekłam. Tak oto powstał chleb z przepisu na bułki w formie do babki. Ot taka niedziela:-)
Nie umiałam oprzeć się kromce i zjadłam ją z domowym masłem i cukrem daktylowym, niebo w gębie:-)


Składniki na 1 chleb lub 12 bułeczek:

400 g mąki pszennej

2 i 1/4  łyżeczki suchych drożdży

1 łyżka cukru daktylowego

1 łyżeczka soli

1 łyżka masła

120 ml ciepłego mleka

175 ml ciepłej wody

Do misy miksera wsypujemy mąkę i drożdże, mieszamy widelcem. Wodę i mleko łączymy w większym naczyniu i dodajemy cukier daktylowy, sól i masło. Mieszamy aż masło całkowicie się rozpuści. Całość wlewamy do mąki. Przystawką z hakiem zagniatamy wszystkie składniki. Powstałe ciasto wyrabiamy 10 minut do momentu aż będzie gładkie i przestanie się kleić.
Po wyrobieniu ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 1 i 1/2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i lekko wyrabiamy. Następnie przenosimy do foremki wysmarowanej olejem i obsypanej mąką. Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę i wlewamy do niej 1 szklankę wody. Wstawiamy foremkę z wyrośniętym ciastem i pieczemy 30 minut. Studzimy na kratce. 


2 komentarze:

  1. Wspaniały! Świetny pomysł na kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pomysłowy kształt :) Piękny chlebek!

    OdpowiedzUsuń