Google+ Pomysłowe Pieczenie: Piernikowa chata

wtorek, 8 grudnia 2015

Piernikowa chata

piękna dekoracja, którą można zjeść



W tym roku naszą świąteczną dekoracją będzie piernikowa chatka. Muszę przyznać, że dużo przy tym pracy, ale dzięki zaangażowaniu całej rodziny to jedno z przyjemniejszych przedświątecznych zajęć. Mój domek to małe arcydzieło, które można schrupać ze smakiem bo ciasto piernikowe wykonane jest z najlepszych produktów. Dodatek domowej przyprawy piernikowej sprawia, że po upieczeniu domek jest aromatyczny a jego zapach wypełnia cały dom. Czego nam więcej potrzeba by Święta były piękne, pachnące i wyjątkowe:-)



Składniki na ciasto piernikowe 1 domek + dekoracje

750 g mąki pszennej

250 g masła

250 ml miodu naturalnego

200 g brązowego cukru

2 jajka

2 łyżeczki sody

3 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej

skórka starta z 2 pomarańczy


Mąkę razem z sodą i przyprawą piernikową przesiewamy do miski. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło razem z miodem i cukrem. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliło, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pozostawiamy do ostygnięcia. Masę miodową wlewamy do mąki, dodajemy skórkę pomarańczową i jajka. Wyrabiamy ciasto do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 4 mm. Z ciasta wycinamy poszczególne części domku oraz dekoracje. Wycięte elementy przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do zamrażalnika na 2 minuty. Następnie blachę wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika i pieczemy 10 - 12 minut, aż brzegi lekko się zarumienią. Po upieczeniu pozostawiamy na blaszce przez 5 minut a następnie przenosimy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Przed sklejeniem dekorujemy poszczególne części domku, gotowe sklejamy i kończymy dekorację czyli dach, płotek, choinkę, renifera, bałwana. 
Dachówki domku można zrobić z orzechów lub tak jak ja wyciąć z ciasta piernikowego małe dachówki, upiec i przykleić na lukier. 
Domek można udekorować według własnej wyobraźni lub dać dzieciom, dekoracje to ich ulubione zajęcie. 


Lukier do sklejania i dekoracji:

250 g cukru pudru

białko z 1 dużego jajka 


Cukier puder przesiewamy przez sitko a następnie łączymy z białkiem. Dokładnie ucieramy aż powstanie gładki, gęsty lukier. Jeśli lukier będzie zbyt lejący dodajemy więcej cukru. Gotowy przenosimy do rękawa cukierniczego i używamy do sklejenia domku i dekoracji. 



Wymiary domku : 

dach: 2 x prostokąt  20 cm x 10 cm

ściany boczne: 2 x prostokąt 14 cm x 18 cm

ściany szczytowe x 2 : u podstawy 10 cm, boki 14 cm schodzące się ku górze i tworzące trójkąt o boku 8,5 cm

Dodatkowo:

lizaki do dekoracji

suszone pomarańcze do okien

cukier puder do oprószenia gotowego domku





Dobrze wypieczone święta












24 komentarze:

  1. Wygląda przepięknie! Ja bym się nie podjęła takiego wypieku, wydaje mi się to arcytrudne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuza, serio to nie jest takie trudne:-), zawsze można zacząć od mini domku:-). Dziękuję

      Usuń
  2. Naprawde sliczny! Az szkoda go jesc... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No szkoda, ale po świętach chyba już nie będzie szkoda. Dziękuję:-)

      Usuń
  3. Wow, jest przepiękny :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Absolutnie genialny - życzę wygranej w konkursie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo dziękuję:-). Mój piekarnik ledwo zipie, więc mam nadzieję, że Mikołaj spełni moje marzenie o nowym:-)

      Usuń
  5. Zachwycający! Nie mogę się na niego napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajowy! ;D nie wiem, czy w tym roku się wyrobię z upieczeniem, ale patrzenie na Twój również jest miłym doznaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna i bardzo oryginalna. Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń