W tym roku naszą świąteczną dekoracją będzie piernikowa chatka. Muszę przyznać, że dużo przy tym pracy, ale dzięki zaangażowaniu całej rodziny to jedno z przyjemniejszych przedświątecznych zajęć. Mój domek to małe arcydzieło, które można schrupać ze smakiem bo ciasto piernikowe wykonane jest z najlepszych produktów. Dodatek domowej przyprawy piernikowej sprawia, że po upieczeniu domek jest aromatyczny a jego zapach wypełnia cały dom. Czego nam więcej potrzeba by Święta były piękne, pachnące i wyjątkowe:-)
Składniki na ciasto piernikowe 1 domek + dekoracje
750 g mąki pszennej
250 g masła
250 ml miodu naturalnego
200 g brązowego cukru
2 jajka
2 łyżeczki sody
3 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej
skórka starta z 2 pomarańczy
Mąkę razem z sodą i przyprawą piernikową przesiewamy do miski. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło razem z miodem i cukrem. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliło, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pozostawiamy do ostygnięcia. Masę miodową wlewamy do mąki, dodajemy skórkę pomarańczową i jajka. Wyrabiamy ciasto do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 4 mm. Z ciasta wycinamy poszczególne części domku oraz dekoracje. Wycięte elementy przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do zamrażalnika na 2 minuty. Następnie blachę wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika i pieczemy 10 - 12 minut, aż brzegi lekko się zarumienią. Po upieczeniu pozostawiamy na blaszce przez 5 minut a następnie przenosimy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przed sklejeniem dekorujemy poszczególne części domku, gotowe sklejamy i kończymy dekorację czyli dach, płotek, choinkę, renifera, bałwana.
Dachówki domku można zrobić z orzechów lub tak jak ja wyciąć z ciasta piernikowego małe dachówki, upiec i przykleić na lukier.
Domek można udekorować według własnej wyobraźni lub dać dzieciom, dekoracje to ich ulubione zajęcie.
Lukier do sklejania i dekoracji:
250 g cukru pudru
białko z 1 dużego jajka
Cukier puder przesiewamy przez sitko a następnie łączymy z białkiem. Dokładnie ucieramy aż powstanie gładki, gęsty lukier. Jeśli lukier będzie zbyt lejący dodajemy więcej cukru. Gotowy przenosimy do rękawa cukierniczego i używamy do sklejenia domku i dekoracji.
Wymiary domku :
dach: 2 x prostokąt 20 cm x 10 cm
ściany boczne: 2 x prostokąt 14 cm x 18 cm
ściany szczytowe x 2 : u podstawy 10 cm, boki 14 cm schodzące się ku górze i tworzące trójkąt o boku 8,5 cm
Dodatkowo:
lizaki do dekoracji
suszone pomarańcze do okien
cukier puder do oprószenia gotowego domku
Jak z bajki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
UsuńWygląda przepięknie! Ja bym się nie podjęła takiego wypieku, wydaje mi się to arcytrudne.
OdpowiedzUsuńZuza, serio to nie jest takie trudne:-), zawsze można zacząć od mini domku:-). Dziękuję
UsuńJaka fantastyczna chata!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło , dziękuję:-)
UsuńNaprawde sliczny! Az szkoda go jesc... :)
OdpowiedzUsuńNo szkoda, ale po świętach chyba już nie będzie szkoda. Dziękuję:-)
UsuńWow, jest przepiękny :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję:-)
UsuńPiękna! Dzieło sztuki!
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
UsuńAbsolutnie genialny - życzę wygranej w konkursie ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo dziękuję:-). Mój piekarnik ledwo zipie, więc mam nadzieję, że Mikołaj spełni moje marzenie o nowym:-)
Usuńpo prostu arcydzieło :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo mi miło, dziękuję:-)
UsuńPiękna chatka !
OdpowiedzUsuńZachwycający! Nie mogę się na niego napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńfajowy! ;D nie wiem, czy w tym roku się wyrobię z upieczeniem, ale patrzenie na Twój również jest miłym doznaniem :)
OdpowiedzUsuńTaka piękna, że szkoda jeść!:)
OdpowiedzUsuńwspaniala chatka :)
OdpowiedzUsuńPiękna i bardzo oryginalna. Gratuluję!
OdpowiedzUsuń