Gotuję zupy każdego dnia, bo cała moja rodzina je uwielbia. Moja córka wciąż ma problem z jedzeniem warzyw i tylko w zupie jestem w stanie przemycić te, których jak uważa ona sama, nie lubi. Za to jej ulubiona zupa to dyniowa i wszystkiej jej wariacje. Ostatnio ugotowałam dyniową na nutkę tajską i stwierdziła, że to jej nowa, najulubieńsza:-).
Dzisiaj podam Wam przepis na dyniową z marchewką i choć wygląda zwyczajnie to w smaku jest bardzo dobra, delikatna, lekko słodkawa ale podana z prażoną dynią i pietruszką wyśmienita:-). Staram się nie podawać do zup chleba ale często suszę warzywa i właśnie tak jak dzisiaj podaję je jako chrupka przegryzka do zupy. Dzisiaj ususzyłam marchewkę i dynię, smakowało każdemu.
Składniki
1 szklanka obranej dyni piżmowej
1 duża marchewka
1 pietruszka
2 gałązki selera naciowego
1 mały por ( tylko biała część )
1 łyżka masła kokosowego
500 ml wywaru warzywnego
1 łyżka domowej jarzynki
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki ziaren dyni
1 łyżka płatków migdałowych
2 łyżki śmietanki kokosowej
suszona dynia i marchewka
Nasiona dyni i płatki migdałowe lekko prażymy na suchej patelni i podajemy do zupy razem z natką pietruszki, warzywnymi chipsami i śmietanką kokosową.
Smacznego!
Bardzo apetycznie podana, uwielbiam takie zupy :-)
OdpowiedzUsuńAch ten kolor! Tęsknię za dynią :(
OdpowiedzUsuńCudownie słoneczna! Idealna na rozgrzanie w te szaro-bure dni :)
OdpowiedzUsuńJa tez bardzo lubie dyniowe zupy. Wpraszam sie na miseczke :)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupa i super podana :)
OdpowiedzUsuńKocham zupy, a kremy zwłaszcza :) Nie mam jeszcze ulubionego przepisu na dyniową, więc chętnie wypróbuję Twój, bo wygląda i zapowiada się znakomicie :)
OdpowiedzUsuń