Są takie zupy, które najlepiej smakują gdy są zrobione najprościej, babciną metodą i bez zbędnych komplikacji. Pomidorowa to jedna z tych zup i właśnie ona przypomina mi o mojej babci, która podawała ją z makaronem i z dodatkiem śmietany. Makaron zawsze był jej roboty a pomidory z ogródka, najsłodsze i najczerwieńsze. Moim drugim daniem z dzieciństwa była pomidorowa sałatka, z dużą ilością oliwy, bazylii i pieprzu.
Moja wersja pomidorowej to właśnie połączenie tych smaków dzieciństwa.
Zupa jest aksamitna, gęsta mocno pieprzna do tego sałatka ze świeżych pomidorów, idealnie łagodzi podniebienie, a całość polana oliwią bazyliową. Czego więcej chcieć? Wspomnienie dzieciństwa i marzenia o włoskich smakach w jednej miseczce:-)
Składniki:
2 łyżki oliwy bazyliowej
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżo posiekanej bazylii
3 gałązki tymianku
1 łyżka startego parmezanu
3 łyżki przecieru pomidorowego firmy Łowicz
1 łyżeczka cukru
puszka pomidorów krojonych bez skórki firmy Łowicz
500 ml wywaru warzywnego
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
Dodatkowo do podania:
świeże pomidory
ugotowany makaron
listki bazylii i tymianku
śmietana
oliwa bazyliowa
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę bazyliową, na której podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula zacznie się szklić wyciskamy czosnek i chwilę podsmażamy razem z cebulą. Dodajemy bazylię, tymianek i parmezan, podsmażamy ciągle mieszając. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i cukier, podsmażamy 2 minuty. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy całość przez 7 minut, wlewamy wywar warzywny.
Doprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na średniej mocy palniku przez 15 minut.
Jeszcze ciepłą zupę przelewamy do blendera i miksujemy na gładko. Podajemy z makaronem, pokrojonymi pomidorkami, bazylią tymiankiem, śmietaną i skrapiamy obficie oliwą bazyliową.
Doprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na średniej mocy palniku przez 15 minut.
Jeszcze ciepłą zupę przelewamy do blendera i miksujemy na gładko. Podajemy z makaronem, pokrojonymi pomidorkami, bazylią tymiankiem, śmietaną i skrapiamy obficie oliwą bazyliową.
Smacznego!
Pycha!
OdpowiedzUsuńPomidorowa z makaronem to smak również mojego dzieciństwa :)