Google+ Pomysłowe Pieczenie: Rozwiązanie konkursu " Zboże smakuje i inspiruje "

poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Rozwiązanie konkursu " Zboże smakuje i inspiruje "

Mam dzisiaj dla Was rozwiązanie konkursu na wielkanocny wypiek, który zorganizowałam w ramach akcji "Zboże smakuje i inspiruje "
Spośród nadesłanych prac mogłam wybrać tylko jednego zwycięzcę. Wszystkie przepisy były bardzo ciekawe a zdjęcia piękne. Dziękuję uczestnikom za to, że znaleźli chwilkę i zgłosili swoją pracę. 
Nagrodę główną czyli formę do ciasta anielskiego wygrywa pan Piotr Fil za przepis na wielkanocny keks. Nagroda niespodzianka wedruje do pani Karoliny Puka za przepis na kawowy sernik.
Serdecznie gratuluję i proszę o dane kontaktowe do wysyłki nagrody.
A oto zwycięski przepis
Keks wielkanocny ( zdjęcia Piotr Fil  Słodkie Atelier )




Składniki (keksówka o wymiarach ok. 9 x 33cm):

100 g rodzynek

300 g bakalii (użyłem po trochę suszonej żurawiny, moreli, śliwek, skórki pomarańczowej kandyzowanej)
garść orzechów (włoskich, laskowych, migdałów; opcjonalnie) 

4 jajka

200 g (1 kostka) masła, miękkiego

150 g cukru

300 g mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka aromatu pomarańczowego lub cytrynowego (opcjonalnie)

1.Rodzynki zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. Po upływie czasu odsącz je. Bakalie i orzechy posiekaj i razem z rodzynkami obtocz w 2 łyżkach mąki (aby nie opadły na dno ciasta). 
2.Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku do masy. Białka ubij na sztywną pianę. W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia.
3.Wymieszaj wszystko razem, dodając bakalie i aromat.
4.Masę wyłóż do keksówki z papierem do pieczenia (będzie dość gęsta). Piecz ciasto przez ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 st.
5.Gotowe ciasto wystudź. Wierzch posyp cukrem pudrem lub oblej lukrem zrobionym z 1 szklanki cukru pudru wymieszanej z ok. 3 łyżkami soku z cytryny.



3 komentarze:

  1. Dziękuję za to wyróżnienie ;) Dane kontaktowe już przesłałem na e-maila.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje dla zwycięzcy. Ten keks wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń