Nie ma nic prostszego niż ucierane ciasto z ulubionymi owocami. U mnie sezon na truskawki wciąż trwa więc zajadamy się nimi na potęgę:-). Wczoraj upiekłam ciasto właśnie z truskawkami i skórą cytrynową, do ciasta dodałam semolinę co nadało mu super strukturę. Nie jest ciężkie i idealnie smakuje jeszcze ciepłe z gałką lodów waniliowych. Zamiast truskawek możecie dodać maliny, porzeczki, jagody lub agrest. Ciasto nie jest przesłodzone i jeśli dotrwa do dnia następnego wciąż będzie świeże:-)
W misie miksera miksujemy masło i cukier na jasną i puszytsą masę. Dodajemy skórkę z cytryny i pastę z wanilii. Pojedynczo dodajemy jajka i dokładnie miksujemy po każdym dodanym jajku. Dodajemy kefir.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej, dodajemy również semolinę. Miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. W masę wciskamy połówki umytych truskawek. Foremkę wkładamy do nagrzanego do 175 st C piekarnika ( u mnie z termoobiegiem ) i pieczemy 40 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło, jeśli patyczek wyjmiemy suchy to znaczy, że ciasto jest gotowe.
Ciasto pozostawiamy w formie jeszcze 5 minut a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem, można podawać z lodami i dodatkową porcją owoców:-)
Składniki
180 g masła w temperaturze pokojowej
2/3 szkl drobnego cukru do wypieków
skórka otarta z 1 ekologicznej cytryny
1 łyżeczka pasty z wanilii
3 jajka
1/4 szkl kefiru
80 g semoliny
150 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g truskawek
cukier puder do posypania
W misie miksera miksujemy masło i cukier na jasną i puszytsą masę. Dodajemy skórkę z cytryny i pastę z wanilii. Pojedynczo dodajemy jajka i dokładnie miksujemy po każdym dodanym jajku. Dodajemy kefir.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej, dodajemy również semolinę. Miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. W masę wciskamy połówki umytych truskawek. Foremkę wkładamy do nagrzanego do 175 st C piekarnika ( u mnie z termoobiegiem ) i pieczemy 40 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło, jeśli patyczek wyjmiemy suchy to znaczy, że ciasto jest gotowe.
Ciasto pozostawiamy w formie jeszcze 5 minut a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem, można podawać z lodami i dodatkową porcją owoców:-)
Mniam !
OdpowiedzUsuńale soczyste zdjęcie! mniam :) bardzo lubimy takie ciasta!
OdpowiedzUsuńO tak takie ciacho zawsze się sprawdzi :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Mogłabym jeść takie ciasta całe lato, tylko owoce zmieniać :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis na sezon truskawkowy.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuń