Google+ Pomysłowe Pieczenie: Ucierane ciasto z truskawkami na semolinie

poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Ucierane ciasto z truskawkami na semolinie

pyszne!



Nie ma nic prostszego niż ucierane ciasto z ulubionymi owocami. U mnie sezon na truskawki wciąż trwa więc zajadamy się nimi na potęgę:-). Wczoraj upiekłam ciasto właśnie z truskawkami i skórą cytrynową, do ciasta dodałam semolinę co nadało mu super strukturę. Nie jest ciężkie i idealnie smakuje  jeszcze ciepłe z gałką lodów waniliowych. Zamiast truskawek możecie dodać maliny, porzeczki, jagody  lub agrest. Ciasto nie jest przesłodzone i jeśli dotrwa do dnia następnego wciąż będzie świeże:-)


Składniki


180 g masła w temperaturze pokojowej

2/3 szkl drobnego cukru do wypieków

skórka otarta z 1 ekologicznej cytryny

1 łyżeczka pasty z wanilii

3 jajka

1/4 szkl kefiru

80 g semoliny

150 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

300 g truskawek

cukier puder do posypania

W misie miksera miksujemy masło i cukier na jasną i puszytsą masę. Dodajemy skórkę z cytryny i pastę z wanilii. Pojedynczo dodajemy jajka i dokładnie miksujemy po każdym dodanym jajku. Dodajemy kefir.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej, dodajemy również semolinę. Miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. W masę wciskamy połówki umytych truskawek. Foremkę wkładamy do nagrzanego do 175 st C piekarnika ( u mnie z termoobiegiem ) i pieczemy 40 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło, jeśli patyczek wyjmiemy suchy to znaczy, że ciasto jest gotowe.

 Ciasto pozostawiamy w formie jeszcze 5 minut a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem, można podawać z lodami i dodatkową porcją owoców:-)


6 komentarzy: