Google+ Pomysłowe Pieczenie: Figowy deser śniadaniowy z nasionami chia

czwartek, 5 stycznia 2017

Figowy deser śniadaniowy z nasionami chia

pełen energii



Kolejna zdrowa propozycja śniadaniowa, która może być również deserem. Można przygotować wieczór wcześniej i cieszyć się pysznym śniadaniem rano. Przyznam się, że robię tak dość często bo zwykle rano nie mam czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku i często kończy się na kawie i toście. Gdy jednak wieczorem zaleję ulubionym mlekiem roślinnym nasiona chia to rano już nie muszę zastanawiać się co zjeść tylko dodaję owoce i śniadanie gotowe. Takie śniadania są również wygodne do zabrania do pracy, dlatego robię je w słoiczkach. Kiedy natomiast mam ochotę na coś słodkiego, ale nie chcę zapychać się zbędnymi węglowodanami to również przygotowuję sobie podobne słoiczki, wtedy dodaję do mleka kakao, prażę ulubione orzechy i dla słodyczy dodaję łyżeczkę miodu spadziowego. 


Figowy deser
Składniki:

3 łyżki nasion chia

300 ml mleka / użyłam kokosowego

1 łyżeczka pasty waniliowej

4 figi

200 g borówek

1 łyżka suszonych płatków róży cukrowej

Dodatkowo na wierzch deseru:

figi

borówki

miód

suszone płatki róży

Nasiona chia zalewamy mlekiem, dodajemy pastę waniliową i dokładnie mieszamy, pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy. Tak przygotowane mleko z nasionami chia można rozlać do mniejszych słoiczków. Słoiczki odstawiamy do lodówki na 4 godziny. 

W międzyczasie przygotowujemy mus owocowy.
Do wysokiego naczynia wsypujemy borówki i dodajemy pokrojone figi i płatki róży. Przy pomocy ręcznego blendera całość miksujemy do uzyskania gładkiego musu. 

Wyjmujemy słoiczki z lodówki i do każdego dodajemy mus owocowy i dekorujemy dodatkową porcją borówek, fig i płatków róży. Można polać miodem i posypać nasionami chia lub dodać ulubione orzechy.



Smacznego:-)



3 komentarze: