Kolejna zdrowa propozycja śniadaniowa, która może być również deserem. Można przygotować wieczór wcześniej i cieszyć się pysznym śniadaniem rano. Przyznam się, że robię tak dość często bo zwykle rano nie mam czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku i często kończy się na kawie i toście. Gdy jednak wieczorem zaleję ulubionym mlekiem roślinnym nasiona chia to rano już nie muszę zastanawiać się co zjeść tylko dodaję owoce i śniadanie gotowe. Takie śniadania są również wygodne do zabrania do pracy, dlatego robię je w słoiczkach. Kiedy natomiast mam ochotę na coś słodkiego, ale nie chcę zapychać się zbędnymi węglowodanami to również przygotowuję sobie podobne słoiczki, wtedy dodaję do mleka kakao, prażę ulubione orzechy i dla słodyczy dodaję łyżeczkę miodu spadziowego.
Figowy deser
Składniki:
3 łyżki nasion chia
300 ml mleka / użyłam kokosowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
4 figi
200 g borówek
1 łyżka suszonych płatków róży cukrowej
Dodatkowo na wierzch deseru:
figi
borówki
miód
suszone płatki róży
Nasiona chia zalewamy mlekiem, dodajemy pastę waniliową i dokładnie mieszamy, pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy. Tak przygotowane mleko z nasionami chia można rozlać do mniejszych słoiczków. Słoiczki odstawiamy do lodówki na 4 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy mus owocowy.
Do wysokiego naczynia wsypujemy borówki i dodajemy pokrojone figi i płatki róży. Przy pomocy ręcznego blendera całość miksujemy do uzyskania gładkiego musu.
Wyjmujemy słoiczki z lodówki i do każdego dodajemy mus owocowy i dekorujemy dodatkową porcją borówek, fig i płatków róży. Można polać miodem i posypać nasionami chia lub dodać ulubione orzechy.
Smacznego:-)
Rewelacyjny deser opatrzony pięknym zdjęciem. Brawo :)
OdpowiedzUsuńTakie deserki to ja lubię 👍😊
OdpowiedzUsuńPyszności! No i te kolory - coś cudownego!
OdpowiedzUsuń