Wiosna pełną parą zawitała do mego miasta, od kilku dni jest już tak ciepło, że nim się obejrzę lato na dobre się rozgości. Zawsze gdy temperatury przekraczają 20 stopni mamy zwiększoną ochotę na lody, gofry i naleśniki, koniecznie z dużą ilością świeżych, letnich owoców. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na moje ulubione gofry, bo tak się składa, że wśród tylu przepisów brak właśnie gofrów. Są bardzo proste w przygotowaniu, lekkie i chrupiące. Przepis jest niezawodny i zawsze mnie ratuje, gdy w domu brak łakoci, bo takie gofry można podać praktycznie ze wszystkim. My najbardziej lubimy z dużą ilością bitej śmietany z owocami i cukrem pudrem. Cały sekret tego przepisu tkwi w proporcjach składników oraz w dobrze ubitych białkach. Ja dodaję dość dużo białek, dzięki którym gofry są bardzo puszyste w środku.
Składniki:
1 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ziarna z 1 laski wanilii
1 żółtko
białka z 3 jajek
szczypta soli
ulubione dodatki
Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko, żółtko, olej i ziarenka wanilii. Przy pomocy ręcznego blendera całość miksujemy na gładką masę.
W osobnej misce, przy pomocy ręcznego blendera* z końcówką do ubijania, ubijamy białka na sztywno.
*Do ubicia białek użyłam ręcznego blendera Braun MQ9087 KLIK który idealnie i szybko ubił białka na sztywną pianę.
Następnie w trzech turach dodajemy ubite białka do masy i delikatnie mieszamy tak by nie zburzyć puszytości.
Smażymy gofry w maszynie do gofrów według instrukcji producenta.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wpis powstał we współpracy z firmą Braun
Smażymy gofry w maszynie do gofrów według instrukcji producenta.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego:-)
Wpis powstał we współpracy z firmą Braun
Pysznie wyglądają te gofry :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia, aż mi ślinka pociekła. Taki cieplutki goferek z owocami i cukrem pudrem akurat będzie pasował do porannej kawki. Lecę rozgrzewać dezala i do dzieła. Gofry można robić na milion różnych sposobów i to w nich najbardziej uwielbiam.
OdpowiedzUsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńKoniecznie z bitą śmietaną i dużą ilością kolorowych owoców :)