Już za kilka dni pierwszy dzień lata a wraz z nim przyjdzie więcej upalnych dni i czas wakacji. Z tej okazji mam dla Was idealny przepis na sorbet. Jest tak prosty w wykonaniu, że nie sposób mu się oprzeć. Ochłodzi nawet w najbardziej upalne dni. Połączenie truskawek i bazylii jak dla mnie jest idealne a do tego dodałam jeszcze odrobinę imbiru przez co sorbet jest lekko orientalny w smaku. Wersja dla dorosłych, ale jeśli pominiecie wino będzie również idealny dla najmłodszych o ile lubią połączenie truskawek i bazylii:-)
Składniki
500 g struskawek
200 g cukru
sok 1/2 cytryny
30 ml słodkiego białego wina
2 cm kawałek świeżego imbiru
2 łyżki listków bazylii włoskiej
Do garnka wsypujemy cukier dodajemy sok z cytryny, wino i pokrojony cienko imbir. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i wyjmujemy kawałki imbiru.Truskawki umieszczamy w misie blendera ręcznego*, dodajemy syrop cukrowy i bazylię. Miksujemy aż powstanie gładka masa, którą następnie przelewamy do płaskiego naczynia, może być blaszka, którą łatwo będzie umieścić w zamrażalniku. Naczynie wstawiamy do zamrażalnika na 6 godzin, lub do momentu aż masa całkowicie zamarznie.
*Do zmiksowania truskawek użyłam blendera Braun MQ9087 KLIK który idealnie i szybko wszystko zmiksował.
Sorbet podajemy z dodatkową porcją truskawek i z listkami bazylii.
Wpis powstał we współpracy z firmą Braun
takie proste i takie przepyszne! :D uwielbiam truskawki pod każdą postacią ♥ i zdjęcia...absolutnie świetne!!!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda! Chętnie pokusiłabym się, ale niestety cukier jest w przepisie ;/
OdpowiedzUsuńMmm, cudownie orzeźwiający :)
OdpowiedzUsuń