Google+ Pomysłowe Pieczenie: Sorbet truskawkowy

poniedziałek, 19 czerwca 2017

Sorbet truskawkowy

z włoską bazylią 



Już za kilka dni pierwszy dzień lata a wraz z nim przyjdzie więcej upalnych dni i czas wakacji. Z tej okazji mam dla Was idealny przepis na sorbet. Jest tak prosty w wykonaniu, że nie sposób mu się oprzeć. Ochłodzi nawet w najbardziej upalne dni. Połączenie truskawek i bazylii jak dla mnie jest idealne a do tego dodałam jeszcze odrobinę imbiru przez co sorbet jest lekko orientalny w smaku. Wersja dla dorosłych, ale jeśli pominiecie wino będzie również idealny dla najmłodszych o ile lubią połączenie truskawek i bazylii:-)



Składniki

500 g struskawek

200 g cukru

sok 1/2 cytryny

30 ml słodkiego białego wina

2 cm kawałek świeżego imbiru

2 łyżki listków bazylii włoskiej


Do garnka wsypujemy cukier dodajemy sok z cytryny, wino i pokrojony cienko imbir. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i wyjmujemy kawałki imbiru.
Truskawki umieszczamy w misie blendera ręcznego*, dodajemy syrop cukrowy i bazylię. Miksujemy aż powstanie gładka masa, którą następnie przelewamy do płaskiego naczynia, może być blaszka, którą łatwo będzie umieścić w zamrażalniku. Naczynie wstawiamy do zamrażalnika na 6 godzin, lub do momentu aż masa całkowicie zamarznie. 



*Do zmiksowania truskawek użyłam blendera Braun MQ9087 KLIK który idealnie i szybko wszystko zmiksował.

Sorbet podajemy z dodatkową porcją truskawek i z listkami bazylii.





Wpis powstał we współpracy z firmą Braun

2 komentarze:

  1. takie proste i takie przepyszne! :D uwielbiam truskawki pod każdą postacią ♥ i zdjęcia...absolutnie świetne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wygląda! Chętnie pokusiłabym się, ale niestety cukier jest w przepisie ;/

    OdpowiedzUsuń