Google+ Pomysłowe Pieczenie: Babka lawendowo-cytrynowa

wtorek, 20 marca 2012

Babka lawendowo-cytrynowa



Babka ta jest bardzo aromatyczna, wyjątkowa kombinacja lawendy i cytryny nadaje jej bardzo ciekawy smak. Jest wilgotna ale jednocześnie  lekka, idealna do popołudniowej herbatki.
Gorąco polecam:-)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 woreczków herbaty lawendowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 masla
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • otarta skórka z 1 cytryny
Torebki z herbatą zalać gorącym mlekiem i odstawić na kilka minut. Wyjąc woreczki odciskając z nich nadmiar mleka. Mleko pozostawić do całkowitego ostygnięcia aż będzie miało temperaturę pokojowa.
Wszystkie suche składniki przesiać przez sitko i dodać do nich startą skórkę cytryny. Masło utrzeć z cukrem, pojedyńczo dodawać jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać suche składniki na zmianę z lawendowym mlekiem. Tak przygotowane ciasto umieścić w okrągłej foremce o średnicy 20 cm wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Piec w 170 st.C przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystygniętą babkę udekorować lukrem i lawendą.


Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki goręcej wody ( jeśli będzie za gesty dodać więcej wody, jeśli za rzadki dodac więcej cukru)
Smacznego:-)



4 komentarze:

  1. A z innej herbatki też można zrobić? dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak oczywiscie, mozna uzyc ulubionej herbatki:-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem dlaczego z tego ciasta za każdym razem wychodzi mi zakalec. Po pierwszej porażce, a właściwie katastrofie, domyśliłam się, że ma Pani piekarnik z termoobiegiem. Za drugim razem piekłam w 180 stopniach niecałą godzinę. Ciasto wyszło ładnie rumiane, patyczek suchy, ale dolna połowa i tak miała zakalec. Może źle odmierzam mleko? Ile ml powinno być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta baba wychodzi dosc wilgotna I ciezka, ale nie zakalec. Ja dodaje 250 ml mleka ale troche odparowuje podczas zagotowania i parzenia herbaty. Nastepnym razem jak bede ja piekla to odmierze ilosc mleka juz po ostudzeniu i napisze notke.

      Usuń