Babka ta jest bardzo aromatyczna, wyjątkowa kombinacja lawendy i cytryny nadaje jej bardzo ciekawy smak. Jest wilgotna ale jednocześnie lekka, idealna do popołudniowej herbatki.
Gorąco polecam:-)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 woreczków herbaty lawendowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 masla
- 4 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- otarta skórka z 1 cytryny
Wszystkie suche składniki przesiać przez sitko i dodać do nich startą skórkę cytryny. Masło utrzeć z cukrem, pojedyńczo dodawać jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać suche składniki na zmianę z lawendowym mlekiem. Tak przygotowane ciasto umieścić w okrągłej foremce o średnicy 20 cm wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Piec w 170 st.C przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystygniętą babkę udekorować lukrem i lawendą.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżki goręcej wody ( jeśli będzie za gesty dodać więcej wody, jeśli za rzadki dodac więcej cukru)
A z innej herbatki też można zrobić? dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńTak oczywiscie, mozna uzyc ulubionej herbatki:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Nie wiem dlaczego z tego ciasta za każdym razem wychodzi mi zakalec. Po pierwszej porażce, a właściwie katastrofie, domyśliłam się, że ma Pani piekarnik z termoobiegiem. Za drugim razem piekłam w 180 stopniach niecałą godzinę. Ciasto wyszło ładnie rumiane, patyczek suchy, ale dolna połowa i tak miała zakalec. Może źle odmierzam mleko? Ile ml powinno być?
OdpowiedzUsuńTa baba wychodzi dosc wilgotna I ciezka, ale nie zakalec. Ja dodaje 250 ml mleka ale troche odparowuje podczas zagotowania i parzenia herbaty. Nastepnym razem jak bede ja piekla to odmierze ilosc mleka juz po ostudzeniu i napisze notke.
Usuń