Ciasto to, bardzo często gości na stole w moim rodzinnym domu. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i najlepiej smakuje na drugi dzień. Można by powiedzieć, że jest to mąż Napoleonki:-).
Składniki na ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Używam szklanki o pojemności 250 ml.
- 1 kg mąki pszennej (np. Tortowej)
- 1 szklanka śmietany kwaśnej 18%
- 1 i1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 6 żółtek
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Piekarnik nagrzać do 180 st.C i każdy placek piec osobno na złoty kolor ( ok 10-12 min). Piąty placek po upieczeniu pokruszyć na drobne kawałeczki (np. walkiem do ciasta).
Składniki na masę:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 słoik kwaśnego dżemu (ja używam dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki)
Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 100 ml mleka, mąkę, ekstrakt z wanilii i zmiksować.
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną i gotować, często mieszając aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdjąć z ognia i dodać kostkę mała. Dokładnie wymieszać. Do części masy można dodać kakao.
Wykonanie ciasta:
Pierwszy placek smarujemy dżemem, na następne wylewamy gorącą masę. Ostatni 4 placek powinien być polany masą i posypany pokruszonym piątym plackiem. Można serwować ze słodką śmietanką.
Smacznego:-)
bardzo ciekawy:) pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje i pozdrawiam!
UsuńWygląda ciekawie, a smak pewnie nie zastąpiony skoro tak często gości na Waszym stole:)
OdpowiedzUsuńWygląda dostojnie!
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda:) muszę koniecznie wypróbować Twój przepis. Pozdrawiam, Angelika K.
OdpowiedzUsuńDziekuje:-), i rowniez serdecznie pozdrawiam Angeliko:-)
UsuńBardzo efektowne ciasto, pewnie przepyszne, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń