Google+ Pomysłowe Pieczenie: Napoleon

niedziela, 11 marca 2012

Napoleon


Ciasto to, bardzo często gości na stole w moim rodzinnym domu. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i najlepiej smakuje na drugi dzień. Można by powiedzieć, że jest to mąż Napoleonki:-).


Składniki na ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Używam szklanki o pojemności 250 ml.
  • 1 kg mąki pszennej (np. Tortowej)
  • 1 szklanka śmietany kwaśnej 18%
  • 1 i1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 6 żółtek
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W misie miksera utrzeć żółtka i cukier na puszystą, jasną masę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać do całkowitego połączenia. Tak przygotowane ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść je tak jak ciasto na pierogi ( powinno być miękkie, można dolać trochę mleka jeśli będzie zbyt twarde). Ciasto podzielić na 5 kawałków z czego 4 rozwałkować na placki o wymiarach blaszki której używamy ( ja używam blaszki 34x34). Piąty placek może być nieforemny ponieważ posłuży jako kruszonka na wierzch ciasta.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C i każdy placek piec osobno na złoty kolor ( ok 10-12 min). Piąty placek po upieczeniu pokruszyć na drobne kawałeczki (np. walkiem do ciasta).

Składniki na masę:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 słoik kwaśnego dżemu (ja używam dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki)

Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 100 ml mleka, mąkę, ekstrakt z wanilii i zmiksować.
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną i gotować, często mieszając aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdjąć z ognia i dodać kostkę mała. Dokładnie wymieszać. Do części masy można dodać kakao.

Wykonanie ciasta:

Pierwszy placek smarujemy dżemem, na następne wylewamy gorącą masę. Ostatni 4 placek powinien być polany masą i posypany pokruszonym piątym plackiem. Można serwować ze słodką śmietanką.
Smacznego:-)


    7 komentarzy:

    1. bardzo ciekawy:) pięknie się prezentuje:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Wygląda ciekawie, a smak pewnie nie zastąpiony skoro tak często gości na Waszym stole:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Fajnie wygląda:) muszę koniecznie wypróbować Twój przepis. Pozdrawiam, Angelika K.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziekuje:-), i rowniez serdecznie pozdrawiam Angeliko:-)

        Usuń
    4. Bardzo efektowne ciasto, pewnie przepyszne, pozdrawiam :)

      OdpowiedzUsuń