Jako, że jestem miłośniczką chlebów na zakwasie trudno było mnie przekonać do chlebów tylko na drożdżach. Ale również bardzo kocham swojego męża, który nie jada chlebów na zakwasie i to dla niego dałam się przekonać do pieczenia chlebów drożdżowych. Ten chlebek jest jego ulubionym. Przepis jest zlepkiem kilku przepisów znalezionych w internecie, wykorzystałam również metodę 'tang zhong' ('water roux') z blogu Trufla , dzięki której chlebek jest lekki i puszysty, idealny do porannych tostów.
Składniki:
- 300 g maki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży ( lub 10 g świeżych)
- 150 ml mleka, o temperaturze pokojowej
- 1 jajko, lekko roztrzepana
- 3 łyżki 'water roux'
1 roztrzepane jajko w 2 łyżkach mleka.
Przygotowanie 'water roux':
- 25 g mąki pszennej chlebowej
- 125 ml zimnej wody
Mąkę wsypać do małego garnka o grubym dnie, przy użyciu trzepaczki mieszamy mąkę jednocześnie wlewając do niej wodę ( jednostajnym strumieniem).
Garnek stawiamy na niewielkim ogniu i wciąż mieszając co chwila sprawdzamy temperaturę termometrem kuchennym. Gdy masa osiągnie temperaturę 65 st.C natychmiast zdejmujemy garnek z ognia. Jeśli termometru nie posiadacie, masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu i po zamieszaniu łyżeczką będzie widoczne dno garnka. Odstawić do ostygnięcia, użyć gdy osiągnie temperaturę pokojową.
Przygotowanie chleba:
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżych trzeba wcześniej zrobić rozczyn). W mące łyżką zrobić dołek i wlać mleko, masło, roztrzepane jajko i 3 łyżki 'water roux'. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i nieklejące. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości ( ja zostawiam na 2 godzinki przy kaloryferze).
Formę o wymiarach 20 x 10 cm wysmarować masłem i wysypać otrębami lub kaszą manną.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować bochenek i umieścić w foremce. Przykryć i pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia.
Przed samym pieczeniem powierzchnię chleba posmarować mlekiem z jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 st.C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę i piec dodatkowe 15 - 20 minut w 200 st.C. Jeśli chleb jest dobrze wypieczony to postukany od spodu będzie wydawał głuchy dźwięk. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz