Google+ Pomysłowe Pieczenie: Szafranki serowe czyli bułeczki z szafranem i serem żółtym

środa, 7 marca 2012

Szafranki serowe czyli bułeczki z szafranem i serem żółtym


Bułeczki te, zawsze piekę gdy w domu zabraknie chleba a na obiad jest danie mięsne. No i wczoraj zabrakło chleba a na obiad była baranina:-) wiec szybko zagniotłam szafranki serowe. Bułeczki są rewelacyjne z dwóch powodów, szybko się je robi i mają niesamowity smak. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.


Składniki na 10 bułeczek:

  • 350g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (lub 10g świeżych)
  • szafran (dosłownie szczypta)
  • 150 ml bardzo ciepłej wody (nie gorącej)
  • 3 żółtka
  • 50 g roztopionego masła plus ekstra do posmarowania
  • 100 g startego sera żółtego ( ja używam sera cheddar)
  • jajko roztrzepane w 2 łyżkach mleka do posmarowania przed pieczeniem
Wykonanie:

Do misy miksera przesiać mąkę, cukier i sól. W mące zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone w cieplej wodzie drożdże oraz wbić żółtka. Zostawić na kilka minut do momentu aż pojawią się bąbelki na powierzchni . Używając miksera z hakiem do chleba wymieszać wszystko do połączenia składników ok 30-45 sekund. Dodać roztopione masło i szafran, dalej miksując około 4-5 minut wyrobić gładkie ciasto.
Tak przygotowane ciasto umieścić w lekko posypanej mąką misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkować na dość cienki placek . Placki posmarowań masłem i posypać startym żółtym serem i zwinąć w ruloniki (jak naleśniki). Tak otrzymane ruloniki zwinąć na kształt ślimaka, koniec wciskając pod spód bułeczki. Szafranki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do wyrośnięcia ( 30 - 40 minut.) Przed pieczeniem posypać serem i posmarować jajkiem roztrzepanym w mleku.
Piec w nagrzanym do 190 st.C piekarniku przez 20 minut. Studzić na kratce.
Smacznego:-)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz