Ma w sobie wszystko to, co lubią duże dziewczynki:-), kremowy ser, słodką śmietanę, sos karmelowy i alkohol. Rozpływa się w ustach i uwierzcie mi zjadłam 2 kawałki:-)
Autorem przepisu jest James Martin a pochodzi z BBC Food.
Bardzo polecam!
Składniki na spod:
- 200 g ciastek digestive (lub innych maślanych ciastek), zmiksowanych w malakserze
- 90 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 200 g drobnego cukru
- 4 łyżki mąki ziemniacznej
- otarta skórka z 3 cytryn ( na tarce o drobnych oczkach)
- 3 łyżki rodzynek
- 3 średnie jajka
- 500 g serka mascarpone
- 345 g serka Philadelphia ( lub Piątnica)
- 300 g słodkiej śmietany
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 lyzki burbonu lub Jack Daniels ( można pominąć jeśli sernik będą jadły dzieci)
Ponadto:
- 10 małych bananów
- 25 g masła
- 2 łyżki cukru
- sos karmelowy z puszki (dulce de leche) lub golden syrop
W misie miksera umieścić wszystkie suche składniki, cukier, mąkę, skórkę z cytryny. Do osobnej miseczki wsypać rodzynki i zalać je 4 łyżkami burbonu. Gdy nasiąkną alkoholem połączyć je z suchymi składnikami. Dodać sery i wszystko krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Wbić jajka, jedno po drugim, dodać ekstrakt z wanilii i burbon, w którym wcześniej maczały się rodzynki. Na końcu dodać śmietanę. Masa powinna być gładka i dość lejąca.
Masę wlać do wcześniej przygotowanej formy.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C, do blachy piekarnikowej wlać ok 5mm gorącej wody i włożyć do niej foremkę z sernikiem. Piec ok 50 - 60 min, aż wierzch sernika zbrązowieje. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i poczekać aż całkowicie wystygnie. Zimny sernik wyjąć z formy i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Banany obrać ze skórki i pokroić. Na patelni rozpuścić masło i cukier, dodać banany i podsmażyć je aż lekko zbrązowieją i się skarmelizują.
Tak przygotowane banany nakładać na każdy kawałek sernika, polewając go sosem karmelowym.
Smacznego:-)
ciekawy ten sernik, podoba mi się dodatek bananów :)
OdpowiedzUsuńDziekuje:-), banany tak przygotowane mozna jesc jako osobny deser np. z lodami i cieplym sosem karmelowym, polecam.
OdpowiedzUsuńwow! taki serniczek to w kazdej ilosci i o kazdej porze. Wyglada wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziekuje:-)
UsuńMmm, przepyszny musi być!:)
OdpowiedzUsuńJest baaaardzo pyszny:-)
UsuńPrzepis na sernik jest świetny ,ja użyłam sera Pilos z Lidla i ciasto wyszło pyszne.
OdpowiedzUsuń