Google+ Pomysłowe Pieczenie: Sernik amerykański z bananami i karmelem

piątek, 9 marca 2012

Sernik amerykański z bananami i karmelem


Sernik to jedno z moich ulubionych ciast a ten sernik jest 'guilty pleasure', moją nieczystą przyjemnością:-). Upiekłam go z okazji wczorajszego Dnia Kobiet:-)
Ma w sobie wszystko to, co lubią duże dziewczynki:-), kremowy ser, słodką śmietanę, sos karmelowy i alkohol. Rozpływa się w ustach i uwierzcie mi zjadłam 2 kawałki:-)
Autorem przepisu jest James Martin a pochodzi z BBC Food.
Bardzo polecam!



Składniki na spod:


  • 200 g ciastek digestive (lub innych maślanych ciastek), zmiksowanych w malakserze
  • 90 g masła, roztopionego
Ciastka wymieszać z masłem i wgnieść w spód tortownicy o średnicy 24 cm. Schłodzić przez 15 min.
Składniki na masę serową:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniacznej
  • otarta skórka z 3 cytryn ( na tarce o drobnych oczkach)
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 średnie jajka
  •  500 g serka mascarpone
  • 345 g serka Philadelphia ( lub Piątnica)
  •  300 g słodkiej śmietany
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 lyzki burbonu lub Jack Daniels ( można pominąć jeśli sernik będą jadły dzieci)

 Ponadto:
  • 10 małych bananów
  • 25 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • sos karmelowy  z puszki (dulce de leche) lub golden syrop
Wykonanie:
W misie miksera umieścić wszystkie suche składniki, cukier, mąkę, skórkę z cytryny. Do osobnej miseczki wsypać rodzynki i zalać je 4 łyżkami burbonu. Gdy nasiąkną alkoholem połączyć je z suchymi składnikami. Dodać sery i wszystko krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Wbić jajka, jedno po drugim, dodać ekstrakt z wanilii i burbon, w którym wcześniej maczały się rodzynki. Na końcu dodać śmietanę. Masa powinna być gładka i dość lejąca.
Masę wlać do wcześniej przygotowanej formy.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C, do blachy piekarnikowej wlać ok 5mm gorącej wody i włożyć do niej foremkę z sernikiem. Piec ok 50 - 60 min, aż wierzch sernika zbrązowieje. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i poczekać aż całkowicie wystygnie. Zimny sernik wyjąć z formy i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Banany obrać ze skórki i pokroić. Na patelni rozpuścić masło i cukier, dodać banany i  podsmażyć je aż lekko zbrązowieją i się skarmelizują.
Tak przygotowane banany nakładać na każdy kawałek sernika, polewając go sosem karmelowym.
Smacznego:-)






7 komentarzy:

  1. ciekawy ten sernik, podoba mi się dodatek bananów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje:-), banany tak przygotowane mozna jesc jako osobny deser np. z lodami i cieplym sosem karmelowym, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! taki serniczek to w kazdej ilosci i o kazdej porze. Wyglada wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, przepyszny musi być!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis na sernik jest świetny ,ja użyłam sera Pilos z Lidla i ciasto wyszło pyszne.

    OdpowiedzUsuń