Google+ Pomysłowe Pieczenie: Chleb wiejski

wtorek, 17 kwietnia 2012

Chleb wiejski

Jego zapach przyprawił mnie o zawrót głowy:-)





Są czasem takie dni, w których niby wszystko wydaje się ok a jednak czegoś nam brakuje, trochę nam smutno lub po prostu nie wiemy co nam jest. Gdy piekłam ten chleb to był właśnie taki nijaki dzień. Ale wszystko się zmieniło, gdy powolutku z piekarnika zaczął wydobywać się zapach pieczonego chleba. Uklękłam przed piekarnikiem i po prostu patrzyłam na piekący się w nim chleb. Nabierał ostatecznego kształtu i koloru, wyglądał tak prosto a jednocześnie tak dostojnie. Poczułam się szczęśliwa bo dotarło do mnie
że ten chleb jest mój, że go stworzyłam. Moja energia w moim chlebie dla mojej rodziny.
Kiedy już się upiekł i leciutko ostygł, wzięłam go w dłonie i czując jak je parzy, zamknęłam oczy i go powąchałam. Przyznam się szczerze, że to co wtedy poczułam jest nie do opisania. Szczęście , spokój, radość, komfort. Już ciepły przyłożyłam do policzka, jeszcze nie wiedziałam jak będzie smakował ale uśmiech malował się na mojej twarzy. Ten dzień stał się wyjątkowy, a chleb smakował hmmmm, no cóż musicie go upiec by się dowiedzieć:-)
Jest to przepis autorstwa Jeffrey Hamelman i pochodzi z książki "Bread,  A Baker's Book of Techniques and Recipes"

Zaczyn ( nastawiamy w godzinach wieczornych ok 8-9 )
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 285 ml wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 0,25 g suchych drożdży
Do plastikowego naczynia z przykrywką, wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże, dodać mąkę i sól. Wymieszać wszystko aż powstanie gładka masa. Przy tym procencie hydracji ( 60% ), ciasto powinno być dość zwarte i gęste. Ale jeśli będzie wam się wydawać, że jest za gęste można dodać odrobinę wody. Naczynie przykryć przykrywką i pozostawić na 12-16 godzin w temperaturze ok 22 st.C

Ciasto właściwe:
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 360 ml wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • cały zaczyn z dnia poprzedniego
Wszystkie składniki oprócz zaczynu umieścić w misie miksera i miksować na najniższych obrotach ok 2 1/2 minuty. Kiedy składniki się połączą i zacznie formować się ciasto, partiami dodać zaczyn, miksując na średnich obrotach ok 3 1/2 minuty. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, ale klejące. Przełożyć do miski i przykryć szczelnie, pozostawić do wyrośnięcia na ok 2 1/2 godziny w ciepłym miejscu.
W ciągu tego czasu ciasto musimy złożyć dwukrotnie co 50 minut. Czyli wyłożyć na omączony blat, rozpłaszczyć dłońmi i złożyć na 3 jak list. 
Po 2 1/2 godziny wyjąć ciasto i podzielić na 2 równe części. Blat lekko oprószyć mąką a ciastu nadać okrągły kształt. Przykryć ściereczką i pozostawić aż ciasto " odpocznie " ok 20 minut. Po tym czasie uformować owalne lub okrągłe bochenki. Umieścić w obsypanych mąką koszykach do wyrastania, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrastania na ok 1- 1 1/2 godziny w temp. 24 st.C, aż podwoją objętość.
Do piekarnika włożyć kamień do pizzy,piekarnik wraz z kamieniem rozgrzać do 230 st.C. Gdy piekarnik będzie rozgrzany,na dno wrzucić kilka kostek lodu by wytworzyła się para.
Chleb z koszyków przełożyć na posypaną mąką deskę, zrobić nacięcia ( np. żyletką) i z deski zsunąć na kamień w piekarniku. Ścianki piekarnika spryskać wodą ( np. przy użyciu spryskiwacza do kwiatów ). Piec ok 35 minut. 10 minut przed końcem uchylić drzwiczki piekarnika by uwolnić parę i by chleb skończył się piec w suchym piekarniku. Studzić na kratce.
Smacznego:-)




9 komentarzy:

  1. Cudownie wyszedł.
    warto usunąć weryfikację obrazkową przy komentarzach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za sugestie, nie wiem czy ma to jakies wielkie znaczenie ale usunelam:-)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Pieknie wyglada z tymi wielkimi dziurami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje, tez lubie duze dziury w chlebie:-)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. jej! jak pięknie wygląda. aż nabrałam ochoty by taki upiec, ale to chyba muszę mieć więcej czasu w domku... jak zrobię to powiem jak mi poszło;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bede czekala z niecierpliwoscia na rezultaty pieczenia:-)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Witam.A ja nie mam kamienia do pieczenia i co mam zrobic,a tez chcialabym taki chlebek upiec "z duzymi dziurami".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb można upiec na rozgrzanej blaszce piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia:-), albo jeśli posiadasz to w garnku żeliwnym.

      Usuń
  5. Witam.Garnka zeliwnego tez nie posiadam,ale blache posiadam.DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ I POZDRAWIAM.

    OdpowiedzUsuń