Google+ Pomysłowe Pieczenie: Smażone mleko

niedziela, 29 kwietnia 2012

Smażone mleko

Słodkie, nietypowe, hiszpańskie:-)


Choć byłam w Hiszpanii kilka razy to nie udało mi się trafić na ten deser. Powoów jest kilka. Jak tam jestem, to mam głównie ochotę na dobre wino i owoce morza, na deser jakoś nie ma już miejsca. Poza tym moi teściowie mieszkający w Hiszpanii od ponad 15 lat  zawsze powtarzali, że Hiszpanie nie mają dobrych deserów, że są za słodkie i nie warto ich próbować. Kiedy więc trafilam na ten przepis to koniecznie musiałam go wypróbować. Cieszę się bardzo, że to zrobiłam bo przy najbliższej okazji udowodnię teściom, że Hiszpanie mają dobre desery, ba nawet mają pyszne desery:-) I jak tylko będę ponownie w  tym kraju to z pewnością na owocach morza nie poprzestanę:-). Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Goraco polecam!


Składniki:
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki pełnotłustego mleka
  • 2 laski waniliowe ( ja użyłam 1 łyżki ekstraktu z wanilii)
  • pół szklanki cukru
Panierka:
  • 2 jajka roztrzepane
  • pół szklanki bardzo drobnej bułki tartej ( lub mąki )
Ponadto:
  • olej do smażenia
  • cukier puder wymieszany z cynamonem do oprószenia
Do garnka wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać szklankę mleka i dokładnie wymieszać, aż mąka się rozpuści. Wlać pozostałe 2 szklanki mleka i dodać cukier i wanilię. Zagotować, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania gotować 1 - 2 minuty, do otrzymania bardzo gęstego budyniu.

Przygotować naczynie w kształcie kwadratu o boku 21 cm. Wysmarować je cienką warstwą oleju.
Ugotowany, gorący budyń przelać do naczynia, wyrównać i przykryć folią spożywcza tak by folia dotykała budyniu. Poczekać aż ostygnie a następnie wstawić do lodówki na minimum   4 godziny, ja wstawiłam na całą noc.
Następnego dnia, przy pomocy ostrego, cienkiego noża przejechać brzegi naczynia z budyniem a następnie odwrócić naczynie np. na deskę do krojenia. Budyń pokroić w kwadraty, o boku mniej wiecej 2cm.

Na patelni rozgrzać olej, każdą porcję budyniu obtoczyć najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Ja obtoczyłam kilka porcji w mące i kilka porcji w bułce. Smażyć  do brązowego koloru, z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z oleju na papierowym ręczniku.
Ciepłe oprószyć cukrem pudrem z cynamonem. Podawać na ciepło lub zimne.
Nam smakowały bardziej te które obtoczyłam w mące:-) i na ciepło.
Smacznego:-)


6 komentarzy:

  1. Cieszę się, że smakował! Piękne zdjecia :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujący przepis. Będę musiała kiedyś wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale dziwne! Nigdy bym na taki pomysł nie wpadła, nie wiem czy się odważę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do odwaznych swiat nalezy:-), poza tym deser ten jest jednym z tanszych do wykonania:-). Hiszpanie go jedza to i my Polacy tez mozemy:-), bardzo polecam:-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń