Google+ Pomysłowe Pieczenie: Lazania ze szpinakiem i orzechami laskowymi

czwartek, 10 maja 2012

Lazania ze szpinakiem i orzechami laskowymi

Przepyszna odmiana Lazanii:-)




Upiekłam ją specjalnie dla mojej mamy, która od kilku dni jest naszym gościem:-). Chciałam by zjadła coś nietypowego. Zwykła lazania byłaby dla niej nietypowa bo nigdy jej nie robiła a co dopiero ze szpinakiem:-). Szpinak jest bardzo zdrowy ale wiele osób go po prostu nie lubi. Potrawa ta będzie wiec idealna by pokochać szpinak. Lazania jest przepyszna, soczysta o intensywnym zapachu i bogatym smaku, a prażone orzechy dodatkowo nadają jej innego wymiaru. Mam nadzieje, że się skusicie na taki eksperyment. Polecam!



Składniki dla 4 osób:

  • 900 g świeżego szpinaku
  • 150 g wywaru warzywnego lub z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 75 g orzechów laskowych sprażonych
  • 30 ml świeżej bazylii
  • 10 plastrów makaronu lazania
  • 400 g pokrojonych pomidorów ( mogą być z puszki )
  • sól i pieprz
Na sos serowy:
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 600 ml mleka
  • 25 g startego parmezanu
  • szczypta soli i pieprzu
Szpinak zalać wodą i ugotować na dużym ogniu tak by zmiękł ok 2 minuty. Odcedzić i dobrze odcisnąć z pozostałej wody.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek dodac pokrojona cebule i czosnek, lekko podsmażyć a następnie dodać odciśnięty szpinak, prażone orzechy i pokrojoną bazylię. Wszystko podlać wywarem warzywnym, doprawić do smaku sola i pieprzem i poddusić ok 5 minut.
Przygotować sos serowy.
W garnku o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy make i ciągle mieszając gotujemy przez 1 minute. Zdejmujemy z ognia i pomału wlewamy mleko cały czas mieszając trzepaczka. Stawiamy ponownie na ogniu i ciągle mieszając gotujemy 2 minuty, az sos zacznie gęstnieć. Dodajemy ser, szczyptę soli, pieprzu i gotowe:-)
W dużym żaroodpornym garnku układamy warstwę szpinaku, polewamy częścią sosu serowego i przykrywamy plastrami lazanii, dodajemy pokrojone pomidory, polewamy sosem serowym, przykrywamy kolejnymi plastrami lazanii. Całość polewamy reszta sosu serowego i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi i parmezanem.
Pieczemy lazanie ok 45 minut w temperaturze 200 st.C , aż będzie złociście brązowa. W połowie pieczenia można przykryć folią.
Smacznego:-)








4 komentarze:

  1. Lazania to mało wdzięczny obiekt do fotografowania, ale twoja wygląda obłędnie...

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam lasagne ze szpinakiem, a te orzechy to baardzo ciekawy dodatek (;
    Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  3. Te kolory kuszą. Wygląda świetnie;)

    OdpowiedzUsuń