Google+ Pomysłowe Pieczenie: Kruche z malinami i borówką amerykańską

czwartek, 19 lipca 2012

Kruche z malinami i borówką amerykańską

Ciasto od którego można się uzależnić



Ma w sobie wszystko to co lubię. Maliny, borówkę amerykańską, na kruchym spodzie i połączone z rewelacyjną i przepyszną pianką. Pianka jest leciutka jak ptasie mleczko, lekko słodka i w połączeniu z kwaskowatymi owocami po prostu idealna. Owoce są świeże z działki mojej mamy ale poza sezonem można użyć owoców mrożonych. Kocham lato bo takie ciacha najbardziej smakują latem:-). Polecam!


Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny zimnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Margarynę pokroić i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części -jedną część większą od drugiej. Każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. 

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 st.C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Gdy ciasto jest już wystygnięte zabieramy się do przygotowania pianki.

Składniki na piankę:


  • 5 białek
  • 2 budynie waniliowe ( 80 g ) bez cukru
  • 1 cukier waniliowy ( 16 g )
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki oleju np. słonecznikowego
Ponadto:
  • 250 g malin
  • 250 g borówek amerykańskich lub jagód
  • cukier puder do posypania
Zaczynamy od ubijania białek. Ubijamy na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypujemy drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy budyń, cały czas miksując, tak by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy olej i miksujemy do całkowitego połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Wyrównujemy i dość gęsto układamy maliny i borówki. Owoce lekko wcisnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć  mniejszą cześć zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 190 st. C przez ok 30-40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego:-)






5 komentarzy:

  1. wygląda bosko, i też - ma wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne! Zaintrygowała mnie ta pianka z budyniem, ciekawie i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. można się uzależnić od samego patrzenia, śliczne :)

    OdpowiedzUsuń