Rewelacja:-)
Ciasto to należy do bardzo udanego , kuchennego doświadczenia:-). Nigdy takiego ciasta nie piekłam i chyba nawet bym na to nie wpadła ale musiałam coś zrobić z tahini, które już od kilku miesięcy stało w lodówce i błagało o zużycie:-). Najczęściej z pasty tahini ( pasta sezamowa ) robię
humus domowy , ale jakoś nie miałam ochoty na kolejną porcję humusu, pomyślałam wiec co by było gdybym użyła pasty do ciasta?? Długo nie myśląc poszperałam po internecie, czy w ogóle istnieje takie ciasto. Znalazłam kilka propozycji i po małych modyfikacjach i przeróbkach tak oto powstało moje ciasto sezamowe:-). Jeśli lubicie ciasta o nucie korzennej i macie ochotę na coś innego niż np. piernik to to ciasto jest właśnie dla Was. Gorąco polecam!
Ciasto to należy do bardzo udanego , kuchennego doświadczenia:-). Nigdy takiego ciasta nie piekłam i chyba nawet bym na to nie wpadła ale musiałam coś zrobić z tahini, które już od kilku miesięcy stało w lodówce i błagało o zużycie:-). Najczęściej z pasty tahini ( pasta sezamowa ) robię
humus domowy , ale jakoś nie miałam ochoty na kolejną porcję humusu, pomyślałam wiec co by było gdybym użyła pasty do ciasta?? Długo nie myśląc poszperałam po internecie, czy w ogóle istnieje takie ciasto. Znalazłam kilka propozycji i po małych modyfikacjach i przeróbkach tak oto powstało moje ciasto sezamowe:-). Jeśli lubicie ciasta o nucie korzennej i macie ochotę na coś innego niż np. piernik to to ciasto jest właśnie dla Was. Gorąco polecam!
Składniki :
- 150 g tahini
- 250 g miodu
- 100 g masła
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka przyprawy do piernika lub przyprawy do grzanego wina
- 200 g gruszek ( obrane i pokrojone w dowolną kostkę)
- 3/4 ( ok 220 g ) szklanki mąki pszennej
- 100 g płatków migdałowych
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Miód, tahini i masło wymieszać mikserem. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wszystkie składniki suche oprócz migdałów przesiać przez sitko. Połączyć z masą miodową i dokładnie zmiksować. Dodać migdały i pokrojone gruszki, wszystko wymieszać łyżka. Tak przygotowane ciasto umieścić w foremce o wymiarach 21x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st C. przez 1 godzinę lub dłużej do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić i polać polewą czekoladową ( rozpuszczona gorzka czekolada, można ja rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się woda lub w mikrofali ).
Smacznego:-)
Zapowiada się bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować:-)
Usuńwygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:-)
UsuńFaktycznie wygląda rewelacyjnie, ciekawa jestem tego dodatku tahini, akurat mam słoiczek w domu, więc byc moze wypróbuję w wolnej chwili Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz tahini to polecam dodać trochę więcej niż w pszepisie:-), dla bardziej wyrazistego smaku sezamu:-)
Usuń