Ten smak przenosi w czasie:-)
I oto mamy kolejny etap w konkursie na Wybory Kulinarnego Bloga roku 2012. Mam nadzieję, że moja propozycja na danie z owocami morza będzie się Wam podobała i oddacie Swój , jak cenny dla mnie głosik:-).
Moja propozycja to pomidory faszerowane owocami morza. Jest to taka nietypowa sałatka, i gdy ją jem to przenoszę się myślami do małej hiszpańskiej wioseczki gdzie po raz pierwszy skosztowałam to danie.
Świeże pomidorki i krewetki, mule, kalmary, ośmiorniczki a wszystko w przepysznym sosie jogurtowym z odrobiną curry i musztardy dijon.
Do tego świeże liście sałaty i dobre pieczywko. Czego można więcej chcieć na letnią przekąskę:-)
Do tego świeże liście sałaty i dobre pieczywko. Czego można więcej chcieć na letnią przekąskę:-)
Składniki dla 2 osób:
- 2 duże pomidory
- 750 g mieszanki owoców morza (krewetki , mule, ośmiorniczki, kalmary)
- 1/2 główki zielonej sałaty
- pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- oliwa z oliwek
- 20 g masła czosnkowego np. Lurpak
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- sok z 1 cytryny
- szczypta curry
- świeżo zmielony pieprz
- sól do smaku
Pomidory umyć i odciąć ich górna cześć, którą pozostawiamy do dekoracji. Z pomidorów wydrążyć miąższ, i zachować go do dalszej części.
Na patelni rozpuścić oliwę z oliwek i masło czosnkowe. Wycisnąć ząbek czosnku i wrzucić papryczkę chili. Chwile podsmażyć. Następnie dodać wszystkie owoce morza, sok z cytryny, natkę pietruszki. Przykryć patelnie przykrywka i dusić aż wszystko będzie miękkie ok 10 minut. Następnie odcedzić owoce morza a sos nadal gotować, aż jego objętość zmaleje o połowę.
W miseczce wymieszać jogurt z musztarda i szczyptą curry. Patelnie odstawić z ognia i do sosu dodać przygotowany jogurt i miąższ z pomidorów . Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodać ugotowane wcześniej owoce morza.
Na talerz ułożyć pokrojone liście sałaty, na liściach umieścić pomidory i wypełnić je owocami morza, sosem i przykryć górną częścią pomidorów.
Podawać z pieczywem. Smacznego:-)
Jak ja lubię owoce morza... przepyszne danie! :D
OdpowiedzUsuń