Nic prostrzego jak umieścić wszystkie składniki do jednego żaroodpornego naczynia i niedzielny objad gotowy. A przy tym jest idealny, chrupiąca skórka, mięciutkie mięsko, wszystko przepysznie aromatyczne. Ja dodatkowo do tego obiadu polecam pieczone ziemniaki i gotowaną brukselkę podaną z daktylami i pancettą . W jednym zdaniu, błyskawiczny, przesmaczny objad:-). Zapraszam na przepis!
Pieczony kurczak
Źródło inspiracji:Lepszy Smak
Składniki:
- 10 udek z kurczaka
- 2 główki czosnku
- 6 dymek lu 1 duża cebula pokrojona na mniejsze kawałki
- 1 cytryna
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 cukinia
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu (i/lub tymianku)
- 2-3 łyżki oliwy z orzecha włoskiego
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- sól i pieprz
Marchewkę i pietruszkę umyć , obrać i pokroić na dowolne kawałki. Cukinię umyć i pokroić w talarki.
Wszystkie składniki umieścić w żaroodpornym naczyniu, przemieszać ze sobą tak by wszystko było pokryte przyprawami, miodem i oliwą. Na końcu polać winem.
Wstawić do nagrzanego do 190-200 st. C piekarnika i piec około 60 minut. Całość powinna się pięknie zarumienić, a warzywa być miękkie. Upieczony czosnek można wycisnąć i dodać do powstałego podczas pieczenia sosu.
Smacznego i miłej niedzieli:-)
Wygląda obłędnie :). Musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuń