W moim rodzinnym mieście Bogatyni istnieje lokalna telewizja, której to twórcy zaproponowali mi współpracę. Powstał program kulinarny, któremu użyczyłam nazwy swojego bloga Pomysłowe pieczenie. Występuję w nim jako osoba prowadząca i prezentuję przepisy ze swojego bloga, ale również przepisy które mnie zainspirowały i pochodzą z książek kulinarnych czy moich ulubionych blogów. Nie dostaję żadnego wynagrodzenia za ten program i robię to bezinteresownie:-). Dodam, że jest to mój pierwszy raz przed kamerą więc bardzo proszę o wyrozumiałość. Odcinki nie mają reżysera i wszystko powstaje spontanicznie. Za niedoskonałości serdecznie przepraszam i zapraszam do oglądania. O wszystkich nowych odcinkach będę informowała tu na blogu, a poniżej znajdują się linki do już powstałych. Mam nadzieję,że pomysł na takie Pomysłowe pieczenie zachęci większe grono odbiorców do kulinarnej przygody:-)
Przepis na ciasto dyniowe pochodzi z bloga www.kwestiasmaku.com
Przepis na sernik pochodzi z bloga Moje wypieki, przepis na ciasto z truskawkami pochodzi z książki Agaty Królak " Ciasta, ciastka i takie tam"
Pomysł na ravioli z mojego ulubionego bloga Kwestia smaku
Danie makaronowe z miętowym pesto i sałatka krabowa
Przepis na biszkopt do tiramisu pochodzi ze wspaniałego bloga Moje wypieki
Tarta malinowa z czekoladą
Link bezpośredni na Pomysłowe pieczenie w telewizji Bogatynia
Wracając do zupy dyniowej:-), która jest idealna na tą porę roku, bo rozgrzewa i jest mega szybka do przygotowania. Wariantów na zupę dyniową jest wiele, ale wydaje mi się, że ta wersja posmakuje każdemu. Świeżą dynię jeszcze można kupić więc zapraszam do gotowania:-), oto przepis!
Składniki:
- 200 g świeżej dyni
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 300 ml wrzącej wody ( lub domowego wywaru warzywnego )
- 50 ml śmietanki kremówki ( 30 %)
- orzechy włoskie i oliwa z orzecha włoskiego do dekoracji
- Sól i pieprz do smaku
Garnek zdejmujemy z ognia, do zupy dodajemy śmietankę i całość miksujemy blenderem aż zupa będzie miała konsystencję kremu, doprawiamy solą i pieprzem w miarę potrzeby. Przelewamy gorącą porcję zupy do miseczki i dekorujemy orzechami włoskimi i polewamy kilkoma kroplami oliwy z orzecha włoskiego.
Smacznego:-)
piękne zdjęcie :]
OdpowiedzUsuńzupka pierwszorzędna, uwielbiam dyniowe :]
Pieknie wygląda. I ten orzech. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i komentarz:-)
Usuńjadłam kilka dni temu po raz pierwszy zupę dyniową :) jak dla mnie pycha za to mężowi nie podeszła ;)
OdpowiedzUsuń-
Gratuluję Programu!! POWODZENIA!
Bardzo, bardzo dziękuję:-)
UsuńPrzeapetyczna zupka! Pozdrawiam!;)
OdpowiedzUsuń