Google+ Pomysłowe Pieczenie: Pierniczki

sobota, 15 grudnia 2012

Pierniczki

Takie niepozorne ciasteczka a dają tyle radości:-)


Nie byłoby Świąt bez pierników i pierniczków. Te drugie są szczególnie wyjątkowe bo można zaangażować dzieci do ich wykonania. Tegoroczne pierniczki robiłam razem z moją 2 letnią córką. Ona bardzo poważnie podeszła do zadania. Najpierw pomogła mi wyrobić ciasto, mąki było wszędzie co niemiara. Potem dzielnie wałkowała ciągle powtarzając am am am am. Wreszcie dałam jej foremki i mogła wycinać nasze pierniczki. Gdy wicięła gwiazdkę mówiła star, gdy wycięła rybkę mówiła ypka, gdy wycięła księżyć mówiła moon, gdy wycięła serce mówiła I love you:-). Dla takich chwil warto żyć:-).

Te pierniczki trzeba zrobić na tydzień przed Świętami bo musza zmięknąć, skruszeć. Zaraz po upieczeniu są mięciutkie ale gdy ostygną robią się twarde. Dlatego trzeba je przechowywać np. w pudełku plastikowym lub w metalowej puszce razem z przekrojonym jabłkiem i szczelnie zamknąć. Jabłko sprawi, że pierniczki szybciej skruszeją. Pierniczki ozdabia się lukrem przed podaniem. Kochani pieczemy, pieczemy i jeszcze raz pieczemy bo Święta idą wielkimi krokami.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej ( pojemność szklanki 250 ml )
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pierniczków
  • 15 g roztopionego masła
  • 2-3 łyżki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać przyprawę piernikową, cukier i sodę. Całość przesiekać nożem. Mleko podgrzać by było lekko ciepłe. Miód i powidła również podgrzać, uważać bo będzie gorące. Do suchych składnikółw dodać miód z powidłami i masło, przesiekać nożem. Dodać jajko i łyżkę mleka. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie za twarde dodać kolejną łyżkę mleka. Ciasto ma być miękkie. Ciasto ugniatać przez ok 10 minut aż będzie gładkie.
Takprzygotowane ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wycinać pierniczki przy pomocy foremek do ciastek.
Blachę pokryć papierem do pieczenia, ułożyć pierniczki, posmarować jajkiem i wstawić do nagrzanego do 175 st. C piekarnika, piec prze 12 minut.
Gdy ostygną przechowywać np. w pudełku plastikowym lub w metalowej puszce razem z przekrojonym jabłkiem i szczelnie zamknąć. Jabłko sprawi, że pierniczki szybciej skruszeją. Pierniczki ozdabia się przed podaniem. Można je również wykożystać jako ozdoby choinkowe.
Smacznego:-)



 
 
 
 
 

 

5 komentarzy:

  1. super sprawa :) A jeszcze jak ma się takiego wspaniałego pomocnika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no no pozazdrościć takiej pomocnicy :) piękne pierniczki Wam wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością pachniało w całej kuchni!;)

    OdpowiedzUsuń