Google+ Pomysłowe Pieczenie: Ogórki małosolne

sobota, 20 lipca 2013

Ogórki małosolne


Bez nich również nie byłoby lata:-)


Banalnie prosty przepis, myślę że każdy wie jak je zrobić, ale postanowiłam, że znajdzie się na blogu. 
Ogórki małosolne są dla mnie rarytasem jak mało co:-) gdyż nie mam do nich dostępu mieszkając w UK. Kiedyś miałam możliwość zakupu ogórków gruntowych w polskim sklepie, ale po zrobieniu małosolnych nie byłam z nich zadowolona. Nie smakowały tak jak smakować powinny. Przyczyną pewnie był ich transport z Polski. Na szczęście od kilku lat wakacje spędzam w Polsce, więc zajadam się ogórami na potęgę:-).
Mój mąż nie jest w stanie zrozumieć jak my Polacy możemy jeść takie rarytasy:-). Od 8 lat staram się go przekonać , że kapusta kiszona i ogórki kiszone to źródło zdrowia. Jak na razie bezskutecznie, ale mamy przed sobą całe życie więc będę próbować, może kiedyś się przekona:-)
Tymczasem zapraszam na małosolne:-). 



Składniki:

1kg drobnych ogórków gruntowych
8 ząbków czosnku
koper z gniazdami nasiennymi ( 1 duża gałązka )
1 łyżka soli na 1 litr zimnej wody

Ogórki i koper dokładnie umyć. Czosnek obrać.
Ja robię małosolne w garnku glinianym. Na dno garnka umieszczam czosnek, następnie układam ogórki, przykrywam całość koprem i zalewam wodą z solą. Całość przykrywam talerzykiem, dla obciążenia. 
Ogórki są małosolne na drugi dzień. Jeśli chcemy by dłużej zachowały się w formie małosolnych, należy usunąć z garnka koper i czosnek a ogórki w zalewie wstawić do lodówki. 
Smacznego:-)



13 komentarzy:

  1. Zgadzam się, Olimpio, bez nich nie byłoby lata tzn ja sobie takiego nie wyobrażam.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu cieszę się , że w tej kwestii mamy takie same zdanie:-)

      Usuń
  2. uwielbiamy :) robię z mamą tak samo, do małosolnych dajemy tylko koper i czosnek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucjo dokładnie , tylko koper i czosnek bez zbędnych dodatków:-)

      Usuń
  3. ja uwielbiam po prostu jak chrupią małosolne :)
    mąż na pewno się przekona, chociaż spotkałam się z opiniami za granicą, że to obrzydliwe kisić ogórki :) nie rozumiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko mam nadzieję, że się przekona bo jak na razie to nie wie co traci:-). Tez uwielbiam ich chrupkość:-)

      Usuń
  4. O mamuniu, uwielbiam! Tutaj też nie mam możliwości kupienia i przygotowania, więc cierpię okrutnie na samą myśl ;)
    I mój C. też nie rozumie, co my w tym kiszeniu widzimy... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postanowiła, że za rok posieje własne ogórki gruntowe i będę mogla delektować się smakiem małosolnych również w UK:-)

      Usuń
  5. moje ulubione... małosolne :) oj ciężko ich nie lubić ....

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam, non stop robie nowe, u nas znikaja bardzo szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale gdzie na Boga w uk kupic takie ogorki... Szukam juz 10 lat Basia&Gaia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu te ogórki są prosto z mojej mamy działeczki:-) i muszę Cię zasmucić bo działeczka jest w Polsce:-). Ogórki robiłam podczas wakacyjnego pobytu u rodziców:-)

      Usuń