Google+ Pomysłowe Pieczenie: Owsianka śniadaniowa lub deserowa

wtorek, 28 stycznia 2014

Owsianka śniadaniowa lub deserowa

egzotyczna wersja dla dorosłych:-)




Jedząc każdego dnia na śniadanie owsiankę a czasami również jako deser wciąż poszukuję nowych smaków i sposobów na jej ciekawe przygotowanie. To tak na wszelki wypadek, by się nam nie znudziła bo jest bardzo zdrowa, pożywna i zwłaszcza w zimę mamy na nią większą ochotę. Pewnie istnieje tysiąc sposobów na perfekcyjną owsiankę, ja również mam ich kilka, ale dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym sposobem. Sekret tkwi w prażeniu płatków owsianych przed ich ugotowaniem. Czasami płatki prażę razem z orzechami czy wiórkami kokosowymi i to sprawia że końcowy efekt takiego owsianego śniadania jest niesamowity. Również nie dodaję do owsianki cukru, za to gdy ją gotuję wrzucam pokrojone daktyle, które nadają jej słodyczy. 
Dlaczego wersja dla dorosłych:-)?, znajdziecie w przepisie. 
Zapraszam!

Składniki na owsiankę:

niepełna szklana płatków owsianych ( typu górskie )

szklanka mleka ( lub wody )

3 daktyle bez pestek i pokrojone

Na suchej patelni prażymy płatki owsiane aż nabiorą złotego koloru, cały czas mieszając by ich nie przypalić. 
Do małego garnka wlewamy mleko i wsypujemy uprażone płatki i dodajemy daktyle. Energicznie mieszając gotujemy przez 3 minuty. Zdejmujemy z ognia.

Składniki na karmelizowane owoce:

1 owoc persymony ( * )

1 mała dojrzała gruszka

1 łyżeczka miodu

1 łyżka likieru Pina Colada

1 łyżeczka soku z cytryny

dodatkowo:

jogurt naturalny

owoc marakui (**)

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone owoce, dodajemy miód i sok z cytryny oraz likier Pina Colada. Gotujemy ok 3 minut aż alkohol odparuje a owoce lekko zmiękną, puszczą sok i  powstanie sos.

Do słoiczka, miseczki lub pucharka wykładamy porcję owsianki, dodajemy kilka łyżeczek jogurtu i warstwę karmelizowanym owoców, następnie kolejną warstwę owsianki, jogurt i owoce. Owoce polać dodatkową porcją jogurtu i 1/2 owocu marakui 

Owsianka jest pyszna na ciepło, ale można ją również przygotować dzień wcześniej i na noc wstawić do lodówki, a na drugi dzień zabrać do pracy i zjeść ją na zimno.
Idealna jako deser.

Zamiast owoców persymony czy marakui można użyć inne owoce typu banany, pomarańcze, jabłka ( jabłka trzeba karmelizować dłużej by zmiękły ), można użyć likieru pomarańczowego czy nawet żubrówkę ( wtedy dodać o jedną łyżeczkę miodu więcej )

Smacznego:-)

(*) owoc persymony jest bardzo słodki dlatego można pominąć w przepisie dodatek miodu. Owoc należy obrać ze skórki i wyciąć ze środka łykowatą część.

(**) owoc marakuji nadaje się do spożycia jeśli jego skórka jest mocno pomarszczona praktyczniu musi wyglądać jak coś bardzo mało zachęcającego do zjedzenia. Wtedy marakuja jest dojrzała a to co kryje w środku to prawdziwa eksplozja smakowa:-)







7 komentarzy:

  1. Wspaniała!
    Wpraszam się na słoiczek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Taak zabrać taką do pracy...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bomba smakowo - energetyczna na początek dnia. Muszę to przećwiczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też prawie codziennie zaczynam dzień od owsianki :)
    mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie to wygląda:) i na pewno tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zjadłabym takie śniadanko :) bardzo rzadko robię owsiankę ponieważ u mnie tylko ja jadam takie rzeczy ;/ cały czas czekam aż dzieci ją polubią (wierzę że to któregoś dnia nastąpi) bo na męża już nie liczę :P

    OdpowiedzUsuń