Google+ Pomysłowe Pieczenie: Krewetki w pomidorowym sosie

poniedziałek, 10 lutego 2014

Krewetki w pomidorowym sosie

z uzo i fetą


Po raz pierwszy jedliśmy to danie u naszych hiszpańskich znajomych, którzy często podróżują do Grecji. Kto jak kto ale Hiszpanie i Grecy wiedzą jak przygotować najlepsze danie z krewetek i w ogóle z owoców morza. Dzisiaj ja prezentuję swoją wariację na temat tego dania z wykorzystaniem smalczyku roślinnego firmy ZT Kruszwica S. A . 
Smakowita Pajda ponownie zaskoczyła mnie swoim szerokim zastosowaniem i dzięki niej danie nie potrzebuje dodatkowej soli i przypraw. Myślę, że nasi przyjaciele byliby mile zaskoczeni smakiem tej potrawy:-)
Tak przysądzone krewetki to prawdziwa uczta dla dwojga podczas romantycznej kolacji!
Serdecznie polecam:-)



Składniki:

60 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z dodatkiem ziół ogrodowych

1/2 czerwonej cebuli

1/2 świeżej czerwonej papryki chili

2 ząbki czosnku

12 sztuk krewetek królewskich

100 g greckiego sera feta

100 g pomidorów w puszce

1 łyżka uzo

2 łyżki posiekanej natki piertuszki

Na żeliwnej patelni roztapiamy smalczyk roślinny. Na gorący smalczyk wrzucamy posiekaną cebulkę, pokrojony czosnek i papryczkę chili. Całość podsmażamy ok 2 minuty. Dodajemy krewetki i podsmażamy je do momentu aż zrobią się różowe ok 1 minutę. Dodajemy łyżkę uzo, mieszamy i dodajemy pomidory i łyżkę posiekanej natki. Całość dusimy ok 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki fetę i patelnię wstawiamy pod grill na kilka minut, aż ser feta się roztopi. 
Posypujemy pozostała natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. 
Idealnie smakuje z bagietką.





Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej zorganizowanej przez Majanę pod Hasłem  "Smakowita Pajda to kulinarna frajda" , sponsorem zabawy są ZT Kruszwica S. A . producent Smalczyku roślinnego Smakowita Pajda









18 komentarzy:

  1. Może zostało choć odrobinę? Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilo nawet po ogonkach krewetkowych już śladu nie pozostało:-)

      Usuń
  2. Wspaniałe danie!
    Chętnie bym się przysiadła...
    Szalejecie z tą pajdą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę się napatrzeć! ALE PYCHA :) Buziak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadza się – tylko w Grecji jadłem smaczne krewetki pod różną postacią oraz w Japonii. Inne dania nie były tak smaczne jak w tych dwóch krajach. Prawdę mówiąc w domu jeszcze nie używałem smalczyku roślinnego, więc chyba pora posmakować. Dzięki za przepis pozdrawiam smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam krewetki! Zjadam je oczami...takie piekne zdjecia Olimpio :) No i zaburczalo w brzuchu z glodu...

    OdpowiedzUsuń
  6. Kusząca patelnia :) Z takiej krewetki nawet ogona bym nie zostawiła, pysznie wygląda na zdjęciu!

    OdpowiedzUsuń
  7. WOW!!! Takie danie to jest to:-)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja tam jakimś specjalnym fanem krewetki nie jestem, ale jak patrzę na tę patelnię to chyba bym spróbował. Szkoda że już nic nie zostało :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyborne danie i śliczne fotki. (chyba mamy taką samą żeliwną patelnię , TK Maxx?)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ubóstwiam to danie!
    Narobiłaś mi apetytu tymi zdjęciami:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym wszystko i nie wiem czy bym się podzieliła :) Uwielbiam krewetki więc pewnie skorzystam z przepisu : )

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooo uwielbiam krewety a ten dodatek uzo Olimpio bardzo mnie intryguje :) Chętnie bym się do Ciebie wprosiła żeby spróbować takich pyszności :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja do znawców krewetek zaliczyła jeszcze Francuzów i Włochów :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu we Włoszech nie byłam a we Francji krewetek nie jadłam więc nie wiem, ale wierzę Ci na słowo:-)

      Usuń
  14. To są najpiękniejsze krewetki jakie w życiu widziałam. Motywy greckie przy owocach morza są bardzo wskazane. Pamiętam jak na greckiej riwierze lat temu z tysiąc karmił mnie cudowny staruszek Vangelis - ośmiorniczki były jego specjalnością, potem już nigdy takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ubóstwiamy krewetki :) Twój przepis wypróbujemy na pewno !

    OdpowiedzUsuń