Google+ Pomysłowe Pieczenie: Wegańskie lody kawowe

piątek, 28 marca 2014

Wegańskie lody kawowe

pierwsze lody w sezonie:-)




Kochani są to lody, które zadziwiły mnie swoim smakiem ale przede wszystkim konsystencją.
Kremowe, gładkie, nie zamarzają na kamień, są delikatne, nie za słodkie o intensywnym smaku kawy. Jeśli wszystkie lody wegańskie, które zrobię będą tak smakować, to ja bardzo poproszę i jestem w stanie zrezygnować z tradycyjnych. Pomyślicie, że zwariowałam, może i tak ale jeśli znajdzie się choć jedna osoba wśród Was, która mi zaufa i zrobi te lody to obiecuję, że nie będzie rozczarowana. Pewnie na mnie nakrzyczycie, że dałam je córce, wszak są o smaku kawy:-), ale kto jak nie dziecko może szczerze ocenić lody:-)? Zjadła 3 gałki i wołała o więcej, musiałam się ostro nagimnastykować by zająć ją czymś innym niż myśleniem o kolejnej gałce:-). Lepszej rekomendacji nie znajdziecie. Dodam, że moja córka nie zje byle jakich lodów:-) i tym bardziej cieszy mnie fakt, że posmakowały jej lody wegańskie:-)






Składniki:

1 szklanka orzechów nerkowców

1 puszka mleka kokosowego ( pełnotłustego )

2 łyżki oleju kokosowego ( roztopionego )

2 łyżeczki kawy mielonej

1/2 szklanki wody

1/4 szklanki syropu z agawy, lub syropu klonowego

1 łyżka nierafinowanego cukru


Dzień przed robieniem lodów zalewamy orzechy i pozostawiamy na całą noc do namoczenia.

Następnego dnia parzymy kawę w 1/2 szklance wody najlepiej w ekspresie do kawy tak by nie było fusów.  W kawie rozpuszczamy cukier i olej kokosowy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

Otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym i z wierzchu zbieramy śmietankę. Powinno być jej około 1/2 szklanki. Pozostałe mleko dokładnie mieszamy i dolewamy do śmietanki tak by całości było 1 szklanka.

Do miksera wlewamy mleko i śmietankę kokosową, ostudzoną kawę i dodajemy odcedzone z wody orzechy i syrop z agawy. Całość miksujemy na bardzo gładką masę. Ja używam blendera kielichowego i on miksuje w ciągu 30 sekund na bardzo gładką masę.
Masę wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez 2 godziny. Następnie przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy według instrukcji producenta. 
Moja maszyna miksuje ok 15 minut i lody są już porządnie zmrożone i nadają się do przełożenia do pojemnika. Lody wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Przechowujemy do tygodnia.

Smacznego:-)










29 komentarzy:

  1. super! podoba mi się sposób prezentacji, lubię takie klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, nawet pusta puszka może się do czegoś przydać:-)

      Usuń
  2. Piękne :D no proszę nigdy takich nie jadłam, a wykonanie nie jest zbyt trudne więc może się skusze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zrobię. .zobaczysz! Może nie kawowe ale zrobię wedlug twojego przepisu*)) cieszysz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę:-), a jeszcze bardziej się ucieszę jak Ci posmakują:-)

      Usuń
  4. Olimpio,
    Podoba mi się pomysł z serwowaniem w puszkach.
    Bardzo...rustykalnie.
    Nie szkodzi,że dałaś je Dziecku. Kawy jest w nich mało,a Córka powinna oswajać się ze smakami.
    Wiesz,że w Nikaragui dziecko po raz pierwszy dostaje do wypicia kawę,jak kończy rok?!
    Chętnie bym spróbowała tych lodów,bo w wegańskich smakach brakuje mi tego ,czegoś'.
    A moje lody,choć nie wegańskie,nigdy na kamień nie zamarzają.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi , że podobają Ci się moje lody:-), jak na mój gust tym nic nie brakuje zwłaszcza, że są bardzo kremowe no i kawowe:-)

      Usuń
  5. Jaka ma Pani maszynke do lodow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam miksera Kitchen Aid z przystawką do robienia lodów:-)

      Usuń
  6. Myślisz, że olej kokosowy można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można go po prostu pominąć i zwiększyć ilość śmietanki kokosowej :-)

      Usuń
  7. aleś mi smaka tymi lodami narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  8. Z chęcią bym się przysiadła do tej puszki pyszności! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam:-), chociaż te już się skończyły i w zamrażalniku są kolejne tym razem pomarańczowe i też wegańskie:-)

      Usuń
  9. No dobrze, składniki w miarę dostępne więc wypróbuję :) tylko powiedz czym mogę zastąpić olej kokosowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz go pominąć i zwiększyć ilość śmietanki kokosowej:-)

      Usuń
  10. No cóż, dech zapiera każde zdjęcie,gratuluję pomysłu na prezentację.
    Przepis też świetny, już Ci chyba pisałam,że weganie ogłoszą Cię swoją Królową.
    Wegańskie czy nie wegańskie te lody , zjadłabym z przyjemnością.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tam królową:-), myślę, że weganie już mają swoją królową i daleko mi do niej:-), ale dziękuję bo bardzo mi miło czytać takie komentarze:-)

      Usuń
  11. Jesteś niesamowita...:-)!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Lody wyglądają obłędnie! Myślisz, że bez maszynki też dam radę? Co godzinę wyjmując i miksując?

    Olimpio, bardzo lubię wegańskie przepisy, z przyjemnością więc oglądam Twoje propozycje! Sama lubię i jem mięso (choć raczej rzadko), ale kocham wegetariańskie lub wegańskie alternatywy. Dziś np. robię pastę z bakłażana. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu myślę, że bez maszynki też można je zrobić:-)
      Cieszę się, że lubisz moje wegańskie propozycje:-)

      Usuń
  13. Zjadłabym takie lody z przyjemnością. Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są pyszne i szybko się je robi więc zachęcam do wypróbowania:-)

      Usuń
  14. Bardzo jestem ciekawa, jak smakują :) Wypróbuję, jak tylko będę miała trochę miejsca w zamrażarce... ;)

    OdpowiedzUsuń