Google+ Pomysłowe Pieczenie: Figi w winnym sosie na orzechowym krążku sera

niedziela, 24 sierpnia 2014

Figi w winnym sosie na orzechowym krążku sera

Jesienne smaki Almette:-)


Figi i ser to małżeństwo idealne a gdy dodamy do nich aromatyczny, winny sos i orzechy to zasmakujemy się w najpyszniejszym połączeniu jakie znam. Serek Almette, delikatny i lekki do niego trochę drapieżności w postaci odrobiny niebieskiego sera pleśniowego, orzechy jeszcze bardziej podkręcają smak, słodka figa skąpana w sosie z wytrawnego wina marsala, czysta rozpusta! 





Składniki na serowy krążek:

70 g śmietankowego serka Almette

20 g niebieskiego sera pleśniowego

30 g orzechów włoskich

Sery łączymy ze sobą w jednolitą masę, formujemy krążek i obtaczamy w posiekanych drobno orzechach włoskich. Wstawiamy na 20 minut do lodówki.


Składniki na figi w winnym sosie:

200 ml wytrawnego wina marsala

3 łyżki brązowego cukru

1 gwiazdka anyżowa

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

2 świeże figi

Do garnka wlać wino, dodać cukier i przyprawy i gotować na średnim ogniu ok 12 minut. Sos ma mieć konsystencję syropu. Gotowy sos zdjąć z ognia. Jedną figę pokroić w plasterki i zanurzyć w sosie.
Plasterki Figi ułożyć na talerzu, na plasterki ułożyć krążek serowy, drugą figę naciąć na środku i ułożyć na serze. Całość polać sosem winnym.

Smacznego!









15 komentarzy:

  1. mmmm wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubóstwiam takie przystawki, pyszne :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie :) Jestem pewna że tak samo smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne !!! Wygląda świetnie ! Super przepis, świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie wygląda i zapewne też tak smakuje :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko dziękuję, polecam bo to rewelacyjna przystawka:-)

      Usuń
  6. Cudne zdjęcia...:-) i bardzo smakowita propozycja serkowa:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękne, przepiękne danie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają wspaniale! Bardzo chętnie zjadłabym fig w takiej kompozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, to musiało smakować obłędnie! Taki minimalizm kuchenny w najlepszym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń