Figi i ser to małżeństwo idealne a gdy dodamy do nich aromatyczny, winny sos i orzechy to zasmakujemy się w najpyszniejszym połączeniu jakie znam. Serek Almette, delikatny i lekki do niego trochę drapieżności w postaci odrobiny niebieskiego sera pleśniowego, orzechy jeszcze bardziej podkręcają smak, słodka figa skąpana w sosie z wytrawnego wina marsala, czysta rozpusta!
Składniki na serowy krążek:
70 g śmietankowego serka Almette
20 g niebieskiego sera pleśniowego
30 g orzechów włoskich
Sery łączymy ze sobą w jednolitą masę, formujemy krążek i obtaczamy w posiekanych drobno orzechach włoskich. Wstawiamy na 20 minut do lodówki.
Składniki na figi w winnym sosie:
200 ml wytrawnego wina marsala
3 łyżki brązowego cukru
1 gwiazdka anyżowa
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
2 świeże figi
Do garnka wlać wino, dodać cukier i przyprawy i gotować na średnim ogniu ok 12 minut. Sos ma mieć konsystencję syropu. Gotowy sos zdjąć z ognia. Jedną figę pokroić w plasterki i zanurzyć w sosie.
Plasterki Figi ułożyć na talerzu, na plasterki ułożyć krążek serowy, drugą figę naciąć na środku i ułożyć na serze. Całość polać sosem winnym.
Smacznego!
Smacznego!
mmmm wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:-)
UsuńUbóstwiam takie przystawki, pyszne :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńcieszę się i dziękuję. Pozdrawia również!
UsuńWygląda fantastycznie :) Jestem pewna że tak samo smakuje!
OdpowiedzUsuńTak Łucjo smakuje rewelacyjnie:-). Dziękuję:-)
UsuńPyszne !!! Wygląda świetnie ! Super przepis, świetne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńKarolino bardzo mi miło, dziękuję:-)
UsuńCudnie wygląda i zapewne też tak smakuje :).
OdpowiedzUsuńJustynko dziękuję, polecam bo to rewelacyjna przystawka:-)
UsuńCudne zdjęcia...:-) i bardzo smakowita propozycja serkowa:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko dziękuję ślicznie:-)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne, przepiękne danie!
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! Bardzo chętnie zjadłabym fig w takiej kompozycji :)
OdpowiedzUsuńMmm, to musiało smakować obłędnie! Taki minimalizm kuchenny w najlepszym wydaniu :)
OdpowiedzUsuń