Google+ Pomysłowe Pieczenie: Korzenny sernik z karmelową gruszką na kruchym spodzie

czwartek, 18 września 2014

Korzenny sernik z karmelową gruszką na kruchym spodzie

Kolejny przepis z Kotła :-)


W moim odczuciu to kwintesencja jesieni, idealne połączenie smaków. Maślane kruche ciasto jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach, smak korzennego sernika ociepla myśli, a  gruszka w karmelu wspaniale dopełnia całości. Deser wyjątkowy, pobudzający zmysły i jakże piękny.



Składniki na kruchy spód:

2 szklanki mąki pszennej

200 g zimnego masła

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka z dużych jajek

2 łyżki zimnej wody

Mąkę i proszek przesiewamy przez sito, dodajemy cukier puder. Masło kroimy na mniejsze kawałki i za pomocą noża łączymy z suchymi składnikami. Mają powstać kawałki wielkości groszku. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche, dolewamy wodę. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy je na placki grubości 3 mm i wykładamy nimi 4 foremki na tartę o średnicy 10 cm (wcześniej wysmarowane masłem). Ciasto w foremkach nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Kawałki, które zostaną, ponownie wałkujemy i wycinamy z nich okrągłe ciastka o średnicy 7 cm. Tak przygotowane foremki i ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut.
Upieczone ciastka i tarty pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Składniki na sernik:

150 g serka śmietankowego

100 g serka mascarpone

100 ml śmietany kremówki

 2/3 szklanki cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

2 listki żelatyny

30 ml wody

Serek , mascarpone i śmietanę dokładnie mieszamy i całość ucieramy na gładką masę. Dodajemy cukier oraz przyprawy, mieszamy.
Żelatynę umieszczamy w garnku i zalewamy wodą, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia, następnie podgrzewamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Żelatynę dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy.
Masą serową wypełniamy upieczone tarty i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Do dekoracji:

1 dojrzała gruszka

100 ml karmelu

4 kruche ciasteczka

Gotowe serniczki dekorujemy ciasteczkami i na każdy układamy ¼ gruszki oblanej karmelem.

Smacznego:-)




15 komentarzy:

  1. Rozpłynęłam się w marzeniach czytając opis tego deseru :) Wygląda cudownie i na pewno tak samo smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście kwintesencja jesieni. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Olimpio, tak opisałaś ten deser, że choć za słodyczami nie przepadam, to mam na niego ogromną ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniczki wyglądają rewelacyjnie! Świetny pomysł na ich wygląd:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie twój sernik wygląda, jak z bajki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepięknie ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oddałabym wiele za taki sernik!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, ale cudeńko. Zabieram ci jeden kawałeczek sernika ze stołu ;3. Gruszki, sernik, karmel... super przepis.
    Mam mało komentarzy na blogu, więc może skomentujesz.?

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny :) Zdjęcia urzekają!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiekny Olimpio! Musial byc mega pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bajecznie, to takie bardzo jesienne, słodko-uzależniające połączenie smaków... Nie można mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Niesamowicie apetyczne zdjęcia! :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Prawdziwe arcydzieło. Ta gruszka oblana karmelem wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń