Google+ Pomysłowe Pieczenie: Warzywne curry w pieczonej dyni z brązowym ryżem

środa, 29 października 2014

Warzywne curry w pieczonej dyni z brązowym ryżem

na poprawę humoru:-)



 Danie idealne w takie dni jak dzisiaj, kiedy jest zimno, pochmurno i mokro. Nic tak nie postawi na nogi jak talerz pełen słonecznej curry, ja jednak zamiast talerza użyłam pieczonej dyni i dzięki temu powstał pyszny, jesienny obiad. Dodatek kremowego serka sprawił, że sos nabrał dodatkowych aromatów, gorąco polecam.





Składnik:

1 łyżka ghee ( masło klarowane )

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka startego imbiru

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1 łyżka mielonej kolendry

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki asafoetida ( żółty proszek )

1 łyżeczka kurkumy

1 mała papryczka chili 

1 ziemniak

1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni

4 pieczarki kasztanowate

1 szklanka wody

1/2 szklanki zielonej fasolki

100 ml śmietany 30%

150 g serka kremowego 

szczypta szafranu

pieprz i sól

skórka starta z limonki

Dodatkowo:

1 dynia

1 łyżka oliwy

szczypta soli

1/2 łyżeczki oliwy

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki brązowego ryżu

1 szklanka wrzącej wody



W garnku z grubym dnem rozgrzewamy ghee, następnie dodajemy wszystkie przyprawy i chili i lekko podsmażamy ok 30 sekund. Dodajemy posiekaną drobno cebulę, imbir i czosnek. Smażymy do momentu aż cebula zeszkli się. 
Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka i pokrojone grzyby. Całość podsmażamy 1 minutę a następnie wlewamy wodę. Garnek przykrywamy i całość gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy dynię i gotujemy 5 minut. Na sam koniec dodajemy pokrojoną zieloną fasolkę i już bez przykrywki gotujemy kolejne 5 minut. Z garnka wyciągamy wszystkie warzywa a do gotującego się sosu dodajemy śmietanę wymieszaną z serkiem kremowym. Całość gotujemy 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy szafran i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dynię przekrajamy w 2/3 wysokości, ze środka wyciągamy pestki. Z obu połówek lekko wydrążamy dynię, tak by otwory były na tyle duże by pomieścić curry i ryż.
Dynię lekko solimy i skrapiamy oliwą. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Dynię pieczemy do miękkości ok 25 minut.

Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę i dodajemy suchy ryż i sól. Ryż prażymy przez kilka minut a następnie wlewamy szklankę wrzącej wody. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryż całkowicie pochłonie wodę, ok 25 minut. 

Sos curry wlewamy do jednej połówki dyni, na wierzch wykładamy warzywa, całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem i skórką startą z limonki, możemy również dodać drobno pokrojoną, czerwoną papryczkę chili.
Do drugiej połówki dyni dajemy ugotowany ryż i podajemy razem z curry.








8 komentarzy:

  1. Prezentuje się wspaniale :) Olimpio chciałabym żebyś gotowała dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Curry w dyniowych miseczkach wygląda prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowe bardzo jest to Twoje curry:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia! I fantastyczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak to przepięknie wygląda, świetny pomysł i ogólnie cały design, że tak się wyrażę :D skusiłaś i właśnie będę się zabierać za przygotowanie, i zastanawiam się czy nie byłoby dobrym pomysłem aby dodać na sam wierzch odrobinę sosu develey 1000 wysp? bardzo często sięgam po ten produkt i uważam, że może nieźle się komponować z resztą składników. Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie bardzo dziekuje za komentarz i odwiedziny:-) co do wspomnianego przez Ciebie sosu to nigdy go nie jadlam wiec trudno mi powiedziec czy bedzie pasowal. Ale koniecznie daj znac jack wyszlo Ci danie I jak smakowalo. Pozdrawiam:-)

      Usuń