Google+ Pomysłowe Pieczenie: Jarskie burgery

piątek, 21 listopada 2014

Jarskie burgery

idealna, zdrowa przekąska





 Zamiast tuczącej bułki, naleśniki z mąki gryczanej. Zamiast plastra tłustego mięsa, delikatne kotleciki z Newelli w płatkach owsianych. Zamiast sztucznie pędzonego pomidora, zdrowe awokado i kiełki. Zamiast tłustego majonezu, pyszny sos z mango. Czego więcej potrzeba by smacznie zjeść i nie mieć wyrzutów sumienia, że skusiliśmy się na burgera. 


Składniki na gryczane naleśniki:

60 g mąki gryczanej

1 jajko

160 ml mleka lub wody

szczypta soli

olej rzepakowy do smażenia

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i przy pomocy rózgi mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto naleśnikowe ma być dość rzadkie. Smażymy na rozgrzanej i naoliwionej patelni, z obu stron na złoty kolor. Następnie z naleśników wycinamy koła o średnicy 9 cm. 

Składniki na sos z mango

1 dojrzałe mango

1/4 szklanki wody

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka soku z limonki

1 łyżeczka cukru lub syropu z agawy

1 mała papryczka chilli

szczypta soli

Mango obieramy ze skórki i usuwamy pestkę, następnie kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze kielichowym. Wlewamy wodę, sok z cytryny i limonki oraz papryczkę chili, miksujemy aż powstanie sos o gładkiej konsystencji. Dodajemy cukier i szczyptę soli, dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.


Składniki na burgery

200 g Newelli naturalnej 

1/4 łyżeczki kuminu

1/4 łyżeczki wędzonej papryki

1/4 łyżeczki soli morskiej

1 jajko

płatki owsiane do obtoczenia kotlecików

3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia kotlecików

1 awokado

50 g ulubionych kiełków

1 papryka 

1 mała cebula

sos z mango


Z newelli wycinamy koło o średnicy 9 cm, które następnie przecinamy wzdłuż, otrzymamy 2 koła o średnicy 9 cm. Każde koło z obu stron posypujemy kuminem, papryką i solą. Jajko wbijamy do malej miseczki i rózgą roztrzepujemy. Każdy kawałek newelli zanurzamy w jajku a następnie obtaczamy w płatkach owsianych. Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju, z obu stron na złoty kolor. Odsączamy kotleciki na papierowym papierze. 

Układamy koło naleśnikowe, które lekko smarujemy sosem z mango, następnie układamy kolejnego naleśnika i ponownie kilka kropel sosu. Na naleśniku układamy plasterki mango, papryki i cebulki, układamy kiełki, następnie nakładamy kotleta z newelli i ponownie plasterki mango, papryki i cebuli, na cebulę układamy koło z naleśnika i kiełki. Całość polewamy sosem z mango.
Tak samo postępujemy z drugim burgerem.

Smacznego:-)






7 komentarzy:

  1. Olimpio, bardzo ciekawe propozycje z tą newellą. Przyznaję, że nie znałam tego produktu. Muszę się rozejrzeć. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu ja jestem mile zaskoczona tym produktem, nie spodziewałam się że można z pasteryzowanego białka kurzego zrobić tyle smacznych dań:-), polecam:-)

      Usuń
  2. Muszę Ci powiedzieć, że zrobiłaś mega postępy w fotografowaniu - jestem zachwycona:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aż rumieńce mi wyskoczyły, bardzo dziękuję:-)

      Usuń
  3. Mnie jakoś ten produkt nie przekonuje, ale Twoje propozycje z nim jak najbardziej :D Jesteś moją Mistrzynią smaku, bo o fotografii to już nawet nie wspominam :D !

    OdpowiedzUsuń
  4. Serio jesz to na kawałku kłody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serio to jem to trzymając w dłoni ale wtedy nie mogłabym zrobić zdjęcia więc burger wylądował na kawałku kłody bo talerza nie było pod ręką. Dzięki za odwiedziny:-)

      Usuń