Zamiast tuczącej bułki, naleśniki z mąki gryczanej. Zamiast plastra tłustego mięsa, delikatne kotleciki z Newelli w płatkach owsianych. Zamiast sztucznie pędzonego pomidora, zdrowe awokado i kiełki. Zamiast tłustego majonezu, pyszny sos z mango. Czego więcej potrzeba by smacznie zjeść i nie mieć wyrzutów sumienia, że skusiliśmy się na burgera.
Składniki na gryczane naleśniki:
60 g mąki gryczanej
1 jajko
160 ml mleka lub wody
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i przy pomocy rózgi mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto naleśnikowe ma być dość rzadkie. Smażymy na rozgrzanej i naoliwionej patelni, z obu stron na złoty kolor. Następnie z naleśników wycinamy koła o średnicy 9 cm.
Składniki na sos z mango
1 dojrzałe mango
1/4 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka cukru lub syropu z agawy
1 mała papryczka chilli
szczypta soli
Mango obieramy ze skórki i usuwamy pestkę, następnie kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze kielichowym. Wlewamy wodę, sok z cytryny i limonki oraz papryczkę chili, miksujemy aż powstanie sos o gładkiej konsystencji. Dodajemy cukier i szczyptę soli, dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.
Składniki na burgery
200 g Newelli naturalnej
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
1/4 łyżeczki soli morskiej
1 jajko
płatki owsiane do obtoczenia kotlecików
3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia kotlecików
1 awokado
50 g ulubionych kiełków
1 papryka
1 mała cebula
sos z mango
Z newelli wycinamy koło o średnicy 9 cm, które następnie przecinamy wzdłuż, otrzymamy 2 koła o średnicy 9 cm. Każde koło z obu stron posypujemy kuminem, papryką i solą. Jajko wbijamy do malej miseczki i rózgą roztrzepujemy. Każdy kawałek newelli zanurzamy w jajku a następnie obtaczamy w płatkach owsianych. Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju, z obu stron na złoty kolor. Odsączamy kotleciki na papierowym papierze.
Układamy koło naleśnikowe, które lekko smarujemy sosem z mango, następnie układamy kolejnego naleśnika i ponownie kilka kropel sosu. Na naleśniku układamy plasterki mango, papryki i cebulki, układamy kiełki, następnie nakładamy kotleta z newelli i ponownie plasterki mango, papryki i cebuli, na cebulę układamy koło z naleśnika i kiełki. Całość polewamy sosem z mango.
Tak samo postępujemy z drugim burgerem.
Smacznego:-)
Olimpio, bardzo ciekawe propozycje z tą newellą. Przyznaję, że nie znałam tego produktu. Muszę się rozejrzeć. :)
OdpowiedzUsuńAlu ja jestem mile zaskoczona tym produktem, nie spodziewałam się że można z pasteryzowanego białka kurzego zrobić tyle smacznych dań:-), polecam:-)
UsuńMuszę Ci powiedzieć, że zrobiłaś mega postępy w fotografowaniu - jestem zachwycona:)
OdpowiedzUsuńaż rumieńce mi wyskoczyły, bardzo dziękuję:-)
UsuńMnie jakoś ten produkt nie przekonuje, ale Twoje propozycje z nim jak najbardziej :D Jesteś moją Mistrzynią smaku, bo o fotografii to już nawet nie wspominam :D !
OdpowiedzUsuńSerio jesz to na kawałku kłody?
OdpowiedzUsuńserio to jem to trzymając w dłoni ale wtedy nie mogłabym zrobić zdjęcia więc burger wylądował na kawałku kłody bo talerza nie było pod ręką. Dzięki za odwiedziny:-)
Usuń