Wiem ,wiem trochę późno na takie przepisy, ale jeśli zrobicie ten likier w tym roku to będzie jak znalazł na za rok jako świąteczny prezent dla kogoś bliskiego. Gruszki muszą moczyć się w alkoholu praktycznie rok więc teraz to ostatnia szansa by ten likier zrobić. Dla zachęty dodam, że jest pyszny i uzależnia nie dlatego, że to alkohol ale dlatego, że jego smak jest niepowtarzalny.
Przy okazji chciałabym serdecznie zaprosić Was do lektury jesiennego magazynu Spring Plate, w którym znajdziecie moje przepisy. Numer ten jest dla mnie tym bardziej wyjątkowy gdyż moje zdjęcie znalazło się na okładce magazynu i z tego powodu jestem bardzo dumna! Marzenia jednak się spełniają wystarczy mocno w nie wierzyć:-)
Spring Plate
Składniki:
2 kg dojrzałych i
soczystych gruszek np Williams
1 litr spirytusu lub
dobrej jakości brandy
10 goździków
1 laska cynamonu
1 laska wanilii
500 g cukru
1 cytryna
Gruszki obieramy ze
skórki i usuwamy szypułki, pestki zostawiamy dla dodatkowego aromatu. Gruszki
kroimy np w kostkę i umieszczamy w dużym słoju, dodajemy goździki, cynamon,
wanilię i zalewamy spirytusem. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy na co
najmniej 8 miesięcy. 10 goździków
1 laska cynamonu
1 laska wanilii
500 g cukru
1 cytryna
Po tym czasie zlewamy płyn znad gruszek do naczynia a gruszki w słoiku zasypujemy cukrem.
Co pewien czas potrząsamy słojem by cukier całkowicie się rozpuścił. Gdy w słoju powstanie dość znaczna ilość syropu, zlewamy go i dodajemy do alkoholu.
Sito wykładamy gazą i umieszczamy w nim gruszki a następnie mocno je odciskamy. Powstały sok dolewamy do alkoholu.
Do tak przygotowanego likieru wciskamy sok z całej cytryny i cały likier ponownie filtrujemy najlepiej przez bibułę. Likier rozlewamy do butelek i spożywamy po pół roku.
Gratuluję zdjęć i przepisów do magazynu :)
OdpowiedzUsuńGratulacje :)
OdpowiedzUsuńA likier zapowiada się smakowicie :)
Z przyjemnością bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńIle procent ma ten likier? Ja chciałbym zrobić sobie taki żeby miał około 25%. Czy jest to możliwe?
OdpowiedzUsuńTak jest to możliwe, wystarczy zalać gruszki spirytusem rozcieńczonym wodą i tak by otrzymać np 30% likier należy rozcieńczyć 1 litr spirytusu 2,2 litrami wody, by uzyskać 20% należy litr spirytusu rozcieńczyć 3,9 litrami wody. Mój likier jest wysokoprocentowy:-)
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź. W tym roku będąc w Chorwacji kupiłem sobie ich likier gruszkowy "Kruszkowac". Tak mi zasmakował, że chciałbym sobie zrobić coś podobnego w domu. Mam jeszcze jedno pytanie, czy zamiast spirytusu można użyć wódki?
OdpowiedzUsuńKruszkowac jest przepyszny:-) też mam buteleczkę, którą przywieźli mi znajomi właśnie z Chorwacji:-). Tak można spirytus zastąpić wódką a nawet brandy.
UsuńDobrze to rozumiem? Jak użyję 1l wódki 40% i rozcieńczę z jednym litrem wody to likier będzie miał 20% ? Czy przy zwiększonej ilości "płynu" trzeba dać więcej gruszek, cukru i innych składników?
OdpowiedzUsuńJa bym aż tak nie kombinowała, bo okaże się że Twoja nalewka nie będzie miała żadnych procentów. Pisałam, wcześniej że można użyć wódki, ale miałam na myśli czystej bez rozcieńczania. Owoce zalane wódką i dodanie cukru sprawi, że nalewka będzie miała niższy procent niż wódka. Moim zdaniem będzie dość słaba ale wciąż będzie nalewką. Jeśli rozcieńczysz wódkę i dodasz owoce, cukier to po roku, bo tyle mniej więcej czasu zajmie jej produkcja, nie będzie miała wystarczającej ilości % by cieszyć się jej smakiem. Poza tym jest taka zasada, że do produkowania nalewek najlepszy jest spirytus i jego rozcieńczanie zwłaszcza gdy zalewa się soczyste owoce. Także spróbuj zaleć je tą wódką jeśli obawiasz się że będzie za mocne ze spirytusem. Powodzenia
UsuńJutro zabieram się do robienia likieru. Zrobię go z wódki bez rozcieńczania. Nie mogę tylko znaleźć tych gruszek Williams. Mogą być inne? Jakie mogłabyś polecić?
OdpowiedzUsuńKażda odmiana będzie dobra, gruszki muszą być dojrzałe i mieć dużo soku, nie mogą być ulęgnięte czyli przejrzałe. Powodzenia:-)
UsuńGruszki od 5 dni pływają już sobie w zamkniętym słoiku:) Gdzie teraz najlepiej to trzymać? W jasnym ciepłym pomieszczeniu, czy gdzieś bez dostępu światła?
OdpowiedzUsuńWręcz przeciwnie, słoik musi stać w chłodnym i ciemnym miejscu przez co najmniej 8 miesięcy, co jakiś czas jest dobrze poruszać nim, by nie tworzył się na jego dnie osad:-)
UsuńMam naturalny sok z gruszek i pigwy ( wycisniete przez prase na goraco bez konserwantow ). Mam zamiar sok gruszkowy zagotowac z cynamonem , cukrem brazowym , gozdzikami , wanilia i cytryna , a po ostygnieciu polaczyc z brandy.
OdpowiedzUsuńZas sok z pigwy rowniez polaczyc z cukrem brazowym , wanilia i butelka 3/4 l rumu 54% alk Sok z pigwy z dodatkiem cukru brazowego i soku z pomaranczy smakuje wybornie z koniakiem..