To mój ulubiony sposób na przygotowanie czerwonej kapusty. Idealnie wyważony smak słodko - kwaśny, dodatek świeżego tymianku oraz jabłka sprawiają, że kapusta jest bardzo smaczna. Mój mąż uwielbia ją jako dodatek do pieczonego kurczaka i jak w domu unosi się jego zapach zawsze dopytuje się czy czerwona kapusta też jest w menu. Tak przygotowana kapusta może być pysznym dodatkiem do świątecznych mięs.
Składniki:
60 g masła
30 g cukru
100 ml białego octu winnego
125 ml wody
1 łyżeczka soli morskiej
1 kg czerwonej kapusty
1/2 jabłka
2 łyżki rodzynek
3 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
2 gałązki świeżego tymianku
Rozgrzewamy żaroodporne naczynie z pokrywką a następnie umieszczamy w nim masło, cukier ocet i wodę. Podgrzewamy do momentu aż masło całkowicie się roztopi, dodajemy sól. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st C, kapustę dusimy prze 1 h i 30 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy starte jabłko, rodzynki, dżem porzeczkowy i tymianek, całość dokładnie mieszamy. Naczynie ponownie przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gotową kapustę posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego:-)
świetna do obiadu
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Mogłabym jeść i jeść!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia ;)
Bardzo ciekawy przepis.Czerwona kapusta -super warzywo.Pozdrawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńjeszcze bym chciała zobczyć tego kuraka, kapustę mam okazje sobie właśnie zwizualizować. I like it ! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Pyszny przepis Olimpio. Moj M. tez uwielbi czerwona kapuste. Szczegolnie do slaskich rolad wolowych :)
OdpowiedzUsuńIdealnie przygotowana!
OdpowiedzUsuń