Google+ Pomysłowe Pieczenie: Czerwona kapusta

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Czerwona kapusta

długo duszona



 To mój ulubiony sposób na przygotowanie czerwonej kapusty. Idealnie wyważony smak słodko - kwaśny, dodatek świeżego tymianku oraz jabłka sprawiają, że kapusta jest bardzo smaczna. Mój mąż uwielbia ją jako dodatek do pieczonego kurczaka i jak w domu unosi się jego zapach zawsze dopytuje się czy czerwona kapusta też jest w menu. Tak przygotowana kapusta może być pysznym dodatkiem do świątecznych mięs. 


Składniki:

60 g masła

30 g cukru

100 ml białego octu winnego

125 ml wody

1 łyżeczka soli morskiej

1 kg czerwonej kapusty

1/2 jabłka

2 łyżki rodzynek

3 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki 

2 gałązki świeżego tymianku

świeżo mielony pieprz



Rozgrzewamy żaroodporne naczynie z pokrywką a następnie umieszczamy w nim masło, cukier ocet i wodę. Podgrzewamy do momentu aż masło całkowicie się roztopi, dodajemy sól. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st C, kapustę dusimy prze 1 h i 30 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy starte jabłko, rodzynki, dżem porzeczkowy i tymianek, całość dokładnie mieszamy. Naczynie ponownie przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gotową kapustę posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego:-)




Przepis pochodzi z książki Katie Quinn Davies " What Katie ate "

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam :) Mogłabym jeść i jeść!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda.
    Piękne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis.Czerwona kapusta -super warzywo.Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze bym chciała zobczyć tego kuraka, kapustę mam okazje sobie właśnie zwizualizować. I like it ! :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny przepis Olimpio. Moj M. tez uwielbi czerwona kapuste. Szczegolnie do slaskich rolad wolowych :)

    OdpowiedzUsuń