Google+ Pomysłowe Pieczenie: Kanapka

czwartek, 29 stycznia 2015

Kanapka

dla męża:-)



Kochanie zrób mi kanapkę! Ale, wiesz nie taką zwyczajną, użyj wyobraźni. Taką oto prośbą zaczął się wtorkowy dzień:-). Teoretycznie mogłabym się obrazić za tą wyobraźnię, bo przecież ja zawsze robię kanapki z wyobraźnią. Widocznie byłam w błędzie i mój mąż skutecznie dał mi o tym znać, niewdzięcznik:-). Tak czy siak, kanapka musiała być i oto ona, w całej swej okazałości. W przygotowaniu jej nie ma jakiejś wielkiej filozofii, kilka dobrych składników, wyjątkowy dressing i koniecznie domowy chleb na zakwasie. Kanapka znika z prędkością światła dlatego radzę zrobić dwie bo mówię Wam, po pierwszym gryzie z nikim jej nie podzielicie, nawet z ukochaną osobą. Wiem to z własnego doświadczenia, mąż nie dał nawet powąchać:-)




Składniki:

2 kromki chleba grubo ukrojone 

2 plasterki boczku

garść liści jarmużu

1/2 awokado

2 plasterki suszonych pomidorów w oliwie

1 jajko

1 łyżka octu

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka oliwy


Składniki na dressing:

2 anchois z oliwy

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta cukru

pieprz do smaku

Jogurt umieszczamy w miseczce i wciskamy do niego czosnek i anchois. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka minut.

Kromki chleba smarujemy oliwą i podpiekamy na grillu.

Jarmuż gotujemy na parze przez 3 minuty, ma tylko lekko zmięknąć, osuszamy na ręczniku papierowym.

Awokado kroimy na plasterki.

Na patelni podsmażamy boczek aż stanie się złocisty.

Plasterki suszonych pomidorów kroimy na mniejsze kawałki.

W małym garnku zagotowujemy wodę z łyżką octu i solą. Jajko wbijamy do miseczki. W garnku z gotującą się wodą, mieszając, łyżką robimy w wodzie wir do środka którego delikatnie wlewamy jajko. Gotujemy ok 3 minuty. Białko ma być ścięte a żółtko wciąż płynne. Łyżką cedzakową wyławiamy jajko z wody i układamy na papierowym ręczniku.

Na pierwszą kromkę chleba układamy część liści jarmużu, boczek i pomidory. Polewamy łyżką dressingu, układamy pozostałą cześć liści jarmużu, awokado i jajko i polewamy łyżką dressingu. Całość przykrywamy drugą kromką chleba.


Smacznego:-)


14 komentarzy:

  1. Jadłbym z umazaną brodą płynącym z kanapki żółtkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczęściarz z tego Twojego męża. Takie pyszności mu przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No szczęściarz:-), on mi takich kanapek nie robi:-)

      Usuń
  3. Poezja! Ja też chcę taką kanapkę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu widzisz nawet kanapka może być poezją:-), dziękuję:-)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Gosiu moje też, i czekam aż mi kiedyś ktoś taką zrobi, bo jak sama sobie robię to już tak wyjątkowo nie smakuje:-)

      Usuń
  5. Kanapkę z jajkiem w koszulce odkryłam wiele lat temu i od razu została jedną z moich ulubionych.:)
    Twoja wersja wygląda OBŁĘDNIE! Pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-), tak właśnie przygotowane jajo mi również bardzo smakuje:-)

      Usuń
  6. Poezja a nie kanapka! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakie to miłe czytać tego typu porównania:-), bezcenne:-)

      Usuń
  7. niesamowicie apetyczna kanapka :)

    OdpowiedzUsuń