Google+ Pomysłowe Pieczenie: Faszerowana cukinia

piątek, 30 października 2015

Faszerowana cukinia

idealna na szybki obiad



Pogoda ostatnio wcale a wcale nas nie rozpieszcza i choć uwielbiam jesień to do deszczowych dni aż takiego uwielbienia nie mam. Dodatkowo moje dziecko ma wolne od szkoły więc coby się za bardzo nie nudziła, bo w końcu na dworze czasu spędzać nie możemy to wymyślam jej różne zajęcia w domu. 
Moja córka należy do tych dzieciaków, które jak to się mówi, w miejscu nie usiedzi:-), chyba że jest czymś bardzo zajęta. 
Siedzenie w domu wcale nie jest takie złe, bo dzięki temu może praktykować malowanie i rysowanie, co uwielbia robić, poza tym nauczyła się szyć:-). Tak, tak 5 letnia dziewczynka wie jak nawlec igłę, i robi to dość sprytnie i wie jak przyszyć jeden kawałek materiału do drugiego. Bez problemu przyszywa guziki, a wczoraj nawet narysowała na papierze żyrafę a potem ją wycięła i przyszyła do materiału. No dumna z niej jestem jak nie wiem co:-), bo z tego co pamiętam gdy ja miałam 5 lat to szyć nie umiałam:-). 
Wracając do przepisu:-) na faszerowaną cukinię i tu moje dziecko również miało swój wkład bo pomogło mi przy stylizacji i ułożyło literki, swoją drogą bez problemu ułożyło słowo home:-)
Samo danie jest mega proste i praktycznie robi się samo, idealny comfort food na pochmurne dni:-). To połączenie francuskiego ratatouille z polską tradycją nadziewania warzyw. Moja rodzina uwielbia takie połączenia zwłaszcza gdy składniki pochodzą z mojego ogródka. Wyobraźcie sobie, że te cukinie sama wyhodowałam:-). I tak powstało polsko - francuskie danie przyprawione Olejami Świata :-)


Składniki na farsz

2 łyżki oleju ryżowego Oleofarm

1 średnia cebula, drobno posiekana

2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę

1 papryczka chili, bez nasionek

1 papryka, pokrojona na mniejsze kawałki

1mały bakłażan, pokrojony w kostkę

1 mała zielona cukinia, pokrojona w kostkę

2 duże pomidory

1/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżeczka cukru z brązowego ryżu

1/2 łyżeczki soli morskiej

1/4 łyżeczki pieprzu

pół pęczka natki pietruszki

Dodatkowo

4 okrągłe żółte cukinie

pomidorki koktajlowe

2 rękawy do pieczenia

oliwa z oliwek Oleofarm do nasmarowania cukinii i pokropienia gotowego dania 

Na dużej patelni rozgrzać olej ryżowy i podsmażyć cebulę do momentu aż się lekko zeszkli. Dodać czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Podsmażyć kilka sekund a następnie dodać paprykę. Paprykę poddusić lekko i po 4 minutach dodać bakłażana i cukinię. Patelnię przykryć i dusić warzywa przez 10 minut. W tym czasie pomidory umieścić w naczyniu i zalać wrzątkiem. Po minucie odcedzić je i opłukać pod zimną wodą. Następnie obrać z pomidorów skórkę i pokroić je w drobną kostkę. Z patelni zdjąć pokrywkę i wlać wino, gotować do momentu aż wino odparuje ok 10 minut a następnie dodać pomidory, przecier, sól, cukier ryżowy, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Warzywa gotować jeszcze przez 10 minut.

W tym czasie umyć, osuszyć, przepołowić i wydrążyć cukinie. Nasmarować je oliwą, w środku posypać solą i pieprzem. Gotowymi warzywami napełnić spód cukinii, na wierzch ułożyć pomidorki koktajlowe i przykryć wieczkiem cukinii, następnie umieścić w rękawach do pieczenia. Po 2 cukinie na rękaw. Piec w nagrzanym do 190 st C piekarniku przez 25-30 minut. Gdy cukinie będą gotowe ułożyć je na talerzach, zdjąć wieczka i dodatkowo pokropić je oliwą, można cukinie podawać np z ryżem.


Kulinarne wyprawy z Olejami Świata


6 komentarzy:

  1. Ach, żeby moja rodzinka takie cuda lubiła... Niestety tylko ja takie jadam:-) Ale zrobię sobie, a co;-) Pyszna propozycja:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie nadziana :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm tak jesienią powiało, ciepłem i sytością :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, wegetariańskie nadzienie, coś w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super. Chociaż jestem po obiedzie to bym się na taką cukinię skusiła :)

    OdpowiedzUsuń