Google+ Pomysłowe Pieczenie: Curry z dynią i kalafiorem

piątek, 6 listopada 2015

Curry z dynią i kalafiorem

podane z zieloną soczewicą


Właśnie za to kocham jesień, że w kuchni daje nami tyle możliwości. Do tego jest przecudnie kolorowa i inspiruje do kuchennych podróży smakowych. Takie właśnie jest to danie, indyjskie smaki wydobyte z przypraw i zielona soczewica, która dodaje odrobinę polskości. Pamiętam z czasów gdy byłam wegetarianką uwielbiałam soczewicę chyba w każdej postaci i każdy jej gatunek. Jednak ta zielona smakowała mi najbardziej i zawsze była składnikiem wszelakich wegetariańskich pasztetów. Jest delikatna i kremowa w smaku i idealnie idzie w parze z daniami tupu curry. Ja uwielbiam pokropić ją olejem z pestek dyni i posypać obficie świeżo mielonym pieprzem. 
Same curry jest rozgrzewające i bardzo aromatyczne. Dodatek cieciorki, dyni i kalafiora sprawia, że jest również bardzo pożywne. 


Składniki na curry


1 mała cebula drobno posiekana

2 ząbki czosnku

1 cm świeżego imbiru

1 papryczka chili

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

400 g ugotowanej cieciorki

300 g miąższu z dyni, pokrojonego w kostkę

400 ml mleka kokosowego

100 ml wywaru warzywnego

1 mały kalafior

1 łyżeczka soli

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka syropu ryżowego


Dodatkowo

200 g ugotowanej zielonej soczewicy

1 łyżka oleju z pestek dyni Oleofarm do pokropienia soczewicy

świeżo mielony pieprz

natka pietruszki do posypania curry

kilka kawałków surowego kalafiora

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej ryżowy. Na oleju podsmażamy cebulę do momentu aż się zeszkli, wciskamy czosnek  i dodajemy imbir i papryczkę chili. Podsmażamy minutę a następnie dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy kilka sekund. Do garnka dodajemy cieciorkę i dynię, mieszamy aż całość dokładnie pokryje się przyprawami. Wlewamy mleko kokosowe i wywar warzywny, całość gotujemy na średniej mocy palniku przez 20 minut, po tym czasie dodajemy rozdrobniony na mniejsze kawałki kalafior i gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sól, cytrynę i syrop ryżowy. 

Do misek nakładamy ugotowaną, zieloną soczewicę, którą skrapiamy olejem z pestek dyni i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Wykładamy curry, które posypujemy natką pietruszki i dekorujemy małymi kawałkami surowego kalafiora.

Smacznego!




Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

5 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie, chętnie bym wypróbowała ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zielona soczewica to też moja ulubiona :) A curry wygląda bardzo apetycznie. Ja też chętnie przygotowuje curry na bazie warzyw, w ten sposób można pysznie zutylizować to co się ma w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niezwykle pożywne, aromatyczne, pyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jezu moje smaki. A że narzeczona ostatnio jecoraz mniej mięsa to te danie byłoby idealne na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda, ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń