Google+ Pomysłowe Pieczenie: Pizza na soczewicowym spodzie

środa, 6 stycznia 2016

Pizza na soczewicowym spodzie

pysznie i kolorowo



Przeglądając ostatnio blogowe przepisy odkryłam, że nie ma przepisu na pizzę, którą robię dość często. Mamy w domu piątkowe sesje z pizzą i filmem, ale zawsze jest to pizza domowa i praktycznie zawsze muszą być na nie anchovies. Przez wiele lat robiłam pizzę na tradycyjnym spodzie z mąki pszennej i drożdży, ale pewnego piątku, całkiem przypadkiem odkryłam nową wersję spodu. Miałam w domu duże zapasy czerwonej soczewicy i część wykorzystałam do przygotowania indyjskiego dhal a pozostałą zmieliłam na mąkę. Tą właśnie mąkę użyłam do zrobienia spodu. Ciasto wyszło rewelacyjne zarówno w smaku jak i w konsystencji. Od tamtej pory tylko na tym spodzie przygotowuję pizzę. Spróbujcie i zobaczcie, że niewielki dodatek soczewicy sprawi, że ciasto będzie bardzo miękkie i puszyste, idealne:-). Ten pyszny spód udekorowałam czarną soczewicą, szynką prosciutto, parmezanem i rukolą.


Składniki na mąkę:
125 g czerwonej soczewicy

Soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Osuszamy na ręczniku papierowym. Rozgrzewamy żeliwną patelnię i lekko prażymy soczewicę, cały czas mieszając, by się nie przypaliła. Po całkowitym wystygnięciu mielimy do konsystencji mąki w młynku do kawy lub blenderze kielichowym.

Składniki na spód pizzy:
300 ml ciepłej wody

1 łyżka suchych drożdży

1 łyżka miodu

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

400 g mąki pszennej

125 g mąki z soczewicy

Do misy miksera wlewamy ciepłą wodę, na jej powierzchni rozsypujemy drożdże i mieszamy, aż całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy miód i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy sól, oliwę i pół szklanki mąki pszennej, miksujemy na małych obrotach. Zmieniamy przystawkę na hak i stopniowo dosypujemy obie mąki. Wyrabiamy ciasto około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na półtorej godziny do podwojenia objętości. Nagrzewamy piekarnik do 250°C, razem z kamieniem do pizzy.


Składniki na sos:
60 g czerwonej soczewicy

125 ml wody

1 łyżka oliwy

60 g przecieru pomidorowego

200 g mozzarelli

sól czosnkowa

Soczewicę płuczemy pod zimną wodą, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości ok 15 20 minut. Odcedzamy na sicie, umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.


Dodatki:
60 g czarnej soczewicy

125 ml wody

1 rozgnieciony ząbek czosnku

szynka typu prosciutto

rukola

parmezan

sól


Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie razem z czosnkiem, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Rukolę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Parmezan ścinamy na tarce.

Kiedy ciasto jest gotowe, dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na kształt kół o grubości 3 mm.

Na obu pizzach rozsmarowujemy sos i układamy kawałki mozzarelli. Pierwszą pizzę przekładamy na gorący kamień i pieczemy 10 12 minut. Upieczoną wyjmujemy i od razu nakładamy na nią soczewicę, szynkę, rukolę i parmezan.
Tak samo postępujemy z drugą pizzą.


20 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie smacznie:))) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ehh już się cieszyłam, że to jakieś bezglutenowe cudo, a tu mąka z pszenicy :( ale wygląda cudownie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, o dobrą pizzę bez pszenicy to trudno. Można kombinować z bezglutenowymi, choć to już nie będzie typowa pizza:-). Dziękuję i mam nadzieję, że w przyszłości wyczaruję przepis na pizzę bezglutenową:-)

      Usuń
    2. No ja też. Może nie do końca bezglutenową, ale z większym udziałem soczewicy. No i bez drożdży. Tak czy siak wygląda super apetycznie :)

      Usuń
  3. Bardzo apetyczna :) Fajny pomysł z tą soczewicą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Kiedyś robiłam na kalafiorowym, ale ten chyba byłby smaczniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kalafiorowym jeszcze nie robiłam, ale mam zamiar:-), a ten jest bardzo pyszny:-)

      Usuń
  5. O takim spodzie nie słyszałam, fajny pomysł! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo chętnie wypróbuję przepis na to ciasto.:)
    A zdjęcia takie apetyczne, że... aż nie wiem co napisać.;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł z tą mąką z soczewicy. Jeszcze w domu nie robiłam takiej mąki, a to takie proste. A pizza wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:-), a mając młynek do kawy mąkę można zrobić z każdego ziarna:-)

      Usuń
  8. Zaciekawił mnie ten spód. Dość często przygotowuję domową pizzę, ale na klasycznym drożdżowym cieście. Będę musiała wypróbować Twój sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaintrygowałaś mnie. U nas też pizza jest stałym elementem w rodzinnym menu, a takiej jeszcze nie próbowałam. Soczewica to moja nowa miłość, więc z pewnością spróbuję :))

    OdpowiedzUsuń