Google+ Pomysłowe Pieczenie: Aromatyczny ryż jogurtowy z owocami i ryżowym pudrem

czwartek, 19 maja 2016

Aromatyczny ryż jogurtowy z owocami i ryżowym pudrem

na indyjską nutę



Jutro piątek więc już dzisiaj przygotowałam nasz ulubiony deser ryżowy bo właśnie w piątki najczęściej jemy dania z kuchni indyjskiej. Robię ten deser już od wielu lat stąd przeszedł wiele transformacji. Dzisiaj podam wam przepis, który według mnie jest idealny, zarówno pod względem smakowym jak i konsystencji. 
Jeśli tak jak ja lubicie imbir, chili, mango, limonkę i pistacje to zdecydowanie jest to deser dla Was:-)


Składnik na deser:

3/4 szklanki ryżu

2 szklanki wody

1\4 łyżeczki soli

250 ml mleka

250 ml naturalnego jogurtu ( najlepszy własnej roboty klik )

2 łyżeczki klarowanego masła

150 g orzechów nerkowca

2 łyżki rodzynek

1 łyżeczka gorczycy

2 cm świeżego imbiru

1 mała papryczka chili

1/2 łyżeczki asafetydy ( indyjska żółta przyprawa )

1 dojrzałe mango

1 mała marchewka

1 limonka

3 łyżki syropu z agawy

2 łyżki świeżo posiekanej mięty


Ryż dokładnie płuczemy pod zimną wodą, wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika, garnek przykrywamy i gotujemy ryż do momentu aż całkowicie wchłonie wodę. Ryż musi być lekko rozgotowany. 
Ugotowany ryż pozostawiamy do momentu aż będzie miał temperaturę pokojową, następnie przy pomocy widelca rozgniatamy ryż. Dodajemy mleko, jogurt i sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła klarowanego i dodajemy posiekane orzechy nerkowca i rodzynki. Całość podsmażamy aż orzechy lekko się zarumienią a rodzynki napęcznieją. Mieszankę przenosimy do miseczki i zostawiamy do ostygnięcia. 
Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą łyżeczkę masła, dodajemy gorczycę i smażymy kilka sekund, dodajemy chili, imbir i asafetydę i podsmażamy 30 sekund. Mieszankę przyprawową mieszamy z rodzynkami, orzechami i dodajemy do ryżu, dokładnie mieszamy.
Do ryżu dodajemy również sok z limonki i skórkę, syrop a agawy, startą na tarce marchewkę i pokrojone na małe kawałki mango. Na końcu dodajemy posiekaną miętę. Całość schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

Składniki na ryżowy puder:

1/4 łyżeczki oliwy

1 łyżka ryżu

Ustawiamy patelnię na średniej mocy palniku i rozgrzewamy oliwę a następnie wysypujemy łyżkę ryżu. Cały czas mieszamy do momentu aż ryż się upraży ok 2 minuty. Uprażony ryż pozostawiamy do ostygnięcia a następnie mielimy w młynku do kawy. Pudrem posypujemy deser

Dodatkowo:

świeże owoce do dekoracji 
pistacje do posypania


Deser przekładamy do pucharków, dekorujemy owocami, posypujemy pistacjami i ryżowym pudrem.

Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Bardzo interesujące! Z kuchni indyjskiej lubię tylko desery, i z chęcią go kiedyś zrobię. Wspaniałe zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki apetyczny, aż ślinka leci:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny i na pewno pyszny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetyczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę przyznać, że ten ryżowy puder mnie zaintrygował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadaje dodatkowej tekstury i ma fajny prażony posmak:-)

      Usuń
  6. Gdzie można zdobyć asafetydy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na przykład tutaj http://www.masala.com.pl/p948,asafetyda-asafoetida-asafetida-50g.html

      Usuń
  7. Puddingi ryżowe uwielbiam, z dużym naciskiem na te indyjskie. Bardzo intrygująca wersja.

    OdpowiedzUsuń