Google+ Pomysłowe Pieczenie: Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami

piątek, 13 lipca 2012

Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami

Idealny na pożegnanie sezonu truskawkowego, idealny na upalne dni:-)



Sernik wyśmienity, bez pieczenia, bez cukru bez jajek, zato z przepysznie kremową konsystencją i orzeźwieniem truskawkowym. Takim sernikiem warto pożegnać sezon truskawkowy. Jest tak prosty w wykonaniu, że koniecznie musicie go wypróbować bo
naprawdę warto. Poza tym jest idealny na upały, na deser weekendowy, a dzieci go uwielbiają:-). Nic dodać , nic ująć:-). Polecam!

Składniki:


  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 300 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 ml śmietany kremówki (36%)
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wrzącej wody
  • 600 g świeżych truskawek

Twaróg zmiksować z roztopioną białą czekoladą (może być lekko ciepła). Dodać wanilię i zmiksować.

W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Następnie żelatynę, przestudzoną, wymieszać z masą serową. Najlepiej robić to stopniowo czyli do lekko przestudzonej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej, dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z całością.

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę serową. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować truskawkami.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego:-)






4 komentarze:

  1. Takie pyszne pożegnania to ja rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. aż szkoda, że w niektórych miejscach nie można już dostać truskawek

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny serniczek :) zjadłabym z przyjemnością :) wpisuję na listę do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń