Google+ Pomysłowe Pieczenie: Chleb Młynarza

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Chleb Młynarza


Połączył nas w wirtualnej kuchni. Pszenno-żytni na zakwasie.


Ma tak chrupiącą skórkę, że nie można mu się oprzeć. Z samym masłem smakuje wyśmienicie, jedliśmy go gdy był jeszcze ciepły. Przyznam się, że jest jednym z lepszych chlebów jakie jadłam. Do tego jest prosty w wykonaniu, wystarczy mieć aktywny zakwas i chęci:-). Jest kolejnym wyjątkowym chlebem, bo łączy ludzi:-). Nas połączył w wirtualnej piekarni:-), jego zapach roznosił się w kilku kuchniach a smak wywołał na ustach nie jeden uśmiech:-)
Chlebek zaproponowała Renata Sharman http://forksncanvas.blogspot.com/ a piekły go:











Składniki na 1 bochenek:


Zaczyn (wieczór wcześniej):

        65 g mąki pszennej chlebowej (chyba typ 850)
       45 g wody
        1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego
 
Wszystkie składniki zmiksować. Przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (całą noc).

Ciasto właściwe:
       365 g mąki pszennej chlebowej
        20 g mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej)*
         250 g wody
          pół łyżki soli
          cały 12-h zaczyn

Wszystkie składniki oprócz soli wymieszać ze sobą, przykryć folią lub ściereczką na 30-60 minut. Dodać sól i wyrobić przez kilka minut. Ciasto będzie dość klejące. Ciasto wyjąć na omączony blat i jeśli jest zbyt lejące, wgnieść trochę mąki,choć nadal musi być bardzo wilgotne i klejące. Przełożyć do naoliwionej miski , przykryć folią i odstawić  do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2,5 godziny. W czasie wyrastania należy ciasto odgazować co 45 minut   poprzez składanie go na trzy, obrócenie o 90° i złożenie na pól.

Po wyrosnięciu (powinno podwoić objętość) uformować wąski bochenek, umieścić w bardzo dobrze omączonym koszyku do wyrastania lub ukształtować wąski podłużny albo okrągły bochenek bez koszyka, bo ciasto utrzymuje kształt. Bez koszyka najlepiej uformować bardzo wąski bochenek, gdyż ciasto  wyrośnie wszerz bardziej niż na wysokość. Wierzch obsypać obficie mąką. Jeśli formujemy w koszyku lub w innym naczyniu, szew ciasta powinien być u góry, jeśli bez naczynia lub koszyka, to szew powinien być na spodzie i powinien być dobrze sklejony. Należy chleb ułożyć na pergaminie, co ułatwi przenoszenie go na kamień do pieczenia . Odstawić do wyrośnięcia na tak długo aż niemalże podwoi objętość. U mnie trwało to  2 godzin. 
Nagrzać piekarnik do 220 °C (z termoobiegiem odpowiednio niżej). Na dnie piekarnika ustawić żaroodporne naczynie. Gdy piekarnik jest odpowiednio gorący, natychmiast naciąć chleb bardzo głęboko, minimum 3cm w najwyższym punkcie bardzo ostrym nożem, skalpelem lub żyletką. Wstawić chleb na kamień i natychmiast wlać szklankę wrzątku do żaroodpornego naczynia. Piec około 35-45 minut, można też obniżyć temperaturę po 20 minutach, jeśli chleb się zbytnio zarumieni. Chleb powinien wydawać głuchy dźwięk jeśli zapukamy palcem w spód. Studzić na kratce.
 Smacznego:-)

45 komentarzy:

  1. Olimpio,
    dziekuję,że zostawiłaś ten piękny bochen,wyjeżdżając na wakacje.
    Wspaniale Ci się upiekł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu, ten chleb pojechał ze mną nad morze:-)

      Usuń
    2. czyli chleb podróżnik :) na zdjęciach wygląda apetycznie

      Usuń
  2. Ale ladnie wyrosniety ;D

    Dziękuje za wspólną zabawę!:)
    Pozdrawiam.
    pieczarka mySia

    OdpowiedzUsuń
  3. Po dniach spędzonych w podróży i gotowych chlebach z piekarni tęsknie za takim chlebem... właśnie wybudzam z lodówki mój zakwas... czas na nowy przepis :) K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten chleb jest jednym z pyszniejszych jakie jadłam, gorąco Ci go polecam Kiniu:-)

      Usuń
  4. Olimpio kolejny piękny chleb. Zazdroszczę umiejętności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu mam nadzieję, że jak wrócę do UK to będziemy mogły wspólnie upiec jakiś chlebuś:-)

      Usuń
  5. Ja też uważam,że tego chleba nie powinno się jeść z innym dodatkiem niż masło, smakuje wybornie, bardzo swojsko, gratuluję wspaniałych zdjęć.
    Pozdrawiam wakacyjnie i dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, swojski chleb pod każdym względem:-). Dziękuje i pozdrawiam;-)

      Usuń
  6. Wspaniale Ci sie upiekl :) Masz racje, z maslem najlepszy.

    Dziekuje za wspolne pieczenie.

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny jest ten chlebuś:)... ja mam go ponownie w planach na jutro:) .... buziaki zasyłam i dziękuję za jakże pyszne spotkanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również już drugi raz go piekłam i myślę że jak na razie będzie faworytem w moim domu:-). Dziękuje za spotkanie:-)

      Usuń
  8. cudny chlebek :) jutro wyjeżdżam, ale zakwas biorę z sobą i upiekę ten chlebek :) niech pachnie i u mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. przed chwilą czytałam przepis u Marzenki ( Zacisze kuchnne)
    Jestem pod wrażeniem i zazdroszczę !!

    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu:-), chleb jest wyjątkowy, gorąco polecam:-)

      Usuń
  10. Prawda, że pyszny z pomidorem? :)) dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nam też bardzo smakował. Twoje chleby zawsze pięknie się prezentują, nie inaczej jest z tym naszym:-) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólny wypiek:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piekny chlebek! Rasowe zdjecia. Dzieki za wspolna akcje I mam nadzieje, ze do nastepnej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję, miło czytać taki komentarz:-)

      Usuń
  13. Świetny! Z przepisu chętnie skorzystam...

    OdpowiedzUsuń
  14. Imponujący! Gratuluję i dziękuję za wspólne pieczenie. Mam nadzieję, że nie ostatnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również mam nadzieję, że jeszcze się spotkamy przy wspólnym pieczeniu:-)

      Usuń
  15. to z zdjęcie z masełkiem - mniaaaaaam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie pozostaje mi nic innego, jak potwierdzić,
    że to bardzo wyjątkowy chleb.
    Wspaniale, że nas połączył:)
    Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak wyjątkowy chleb , który łączy ludzi, takie lubię najbardziej!!!

      Usuń
  17. Olimpio bochen cudny :) Dziękuję za wspólny czas przy tym pysznym chlebie. Do następnego spotkania :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wspaniały bochenek! z masełkiem na pewno idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jaki śliczny!!!! mój taki nie wyszedł ale smakował mi bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ten chleb wyszedł każdej z nas przepięknie:-)

      Usuń
  20. U Ciebie także piękny niezwykle, nic poza masłem bym do niego nie chciała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko dokładnie, chleb i masło i nic więcej do szczęścia nie trzeba:-)

      Usuń